Dostupni linkovi

Komšić: Ne može Srbija štititi zločince, a hapsiti na osnovu krivične prijave


Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH
Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH

Vrlo su diskutabilne optužbe koje su stavljene na teret državljanina Bosne i Hercegovine Osmana Osmanovića, pripadnika HVO-a. Postavlja se pitanje na osnovu čega su policijski organi Republike Srbije postupili hapseći Osmanovića, jer krivična prijava ne može biti osnov za hapšenje ili privođenje u bilo kojem pravosudnom sistemu u svijetu - saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Nemamo, navodi se u saopćenju, nijednu informaciju da je protiv navedne osobe podignuta ili potvrđena optužnica, niti da je za istim raspisana međunarodna potjernica.

"Smatram da je u pitanju samovoljno postupanje represivnih organa Republike Srbije. Odmah po povratku iz radne posjete SAD-u prema nadležnim institucijama Republike Srbije pokrenut ću potrebne urgencije u cilju razrješavanja ovakvih i svih sličnih postupanja prema našim državljanima. Tim prije, jer se hapse i privode naši državljani bez podignutih optižnica i objavljenih dokaza, a štite se bjegunci od bosanskohercegovačkog pravosuđa poput Novaka Đukića, protiv kojeg postoje i presude", stoji u saopćenju.

Dodaje se da je ovakava asimetrija u postupanju prema optuženim i osumnjičenim još jedan prilog činjenici o pokušaju izjednačavanja zločinaca i žrtava.

"Mislim da ovakva postupanja moramo raspraviti i preduprijediti u cilju jačanja regionalne stabilnosti", saopćeno je iz Komšićevog kabineta.

XS
SM
MD
LG