Dostupni linkovi

Komšić, Radončić i Izetbegović zajedno na svim nivoima vlasti u BiH


Željko Komšić (Demokratska Fronta), Bakir Izetbegović (Stranka demokratske akcije), Fahrudin Radončić (Savez za bolju budućnost)
Željko Komšić (Demokratska Fronta), Bakir Izetbegović (Stranka demokratske akcije), Fahrudin Radončić (Savez za bolju budućnost)

Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Fahrudin Radončić, predsjednici Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Saveza za bolju budućnost, dogovorili su u petak zajednički nastup na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, odnosno na federalnom i državnom nivou kao i u Kantonu Sarajevo.

Izetbegović je najavio da će zamjenička mjesta u Vijeću ministara preuzeti SDA, te da će učiniti sve da novi saziv bude imenovan do 23. decembra, da bi već narednog dana u Brisel bio upućen Program reformi.

On je potvrdio da će ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara biti Bisera Turković, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, a ministar odbrane Sifet Podžić.

Izetbegović je rekao da će se zajednički dogovoriti o izboru predsjednika Vlade Kantona Sarajevo, da će SDA dobiti sedam ministarskih mjesta, SBB tri i dva Demokratska Fronta.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo biće iz SDA stranke.

"Imamo jako dobro ime i prihvatljivo za sve tri stranke i za građane Kantona Sarajeva. Mislim da svi možemo biti zadovoljni. Želimo napraviti iskorak u odnosu na dosadašnja imenovanja", rekao je Izetbegović.

On je kazao i da novi predsjednik Vlade Kantona Sarajevo ne bi trebalo da bude stranački opredijeljen i da će biti zajednički kandidat SDA, SBB-a i DF-a.

Komšić je pozvao HDZ BiH da otpočne proces imenovanje Vlade FBiH i predloži kandidata za predsjednika FBiH.

XS
SM
MD
LG