Dostupni linkovi

Međunarodna akcija BiH i Srbije u borbi protiv krijumčara migranata


Krijumčarenje migranata, fotoarhiv
Krijumčarenje migranata, fotoarhiv

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zajedno s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), u okviru operacije kodnog naziva "Kajak", provodi aktivnosti u suradnji s policijskim djelatnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP Republike Srbije (SBPOK) i Tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Srbije.

Aktivnosti su usmjerene na razbijanje i procesuiranje grupa za organizirani kriminal koje djeluju na području Srbije i Bosne i Hercegovine, a koje su organizirane radi krijumčarenja većeg broja migranata, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

Tokom realizacije operacije "Kajak", danas su (17. decembar) policijski djelatnici SIPA-e na području Bratunca, uhapsili jednu osobu, osumnjičenu da je član grupe za organizirani kriminal, koja je organizirana radi nezakonitog krijumčarenja i prebacivanja migranata s područja Srbije u BiH, radi daljeg transporta prema zemljama EU.

Istodobno, u okviru akcije, na području Srbije u koordiniranoj akciji policijski službenici SBPOK-a Srbije, uhapšeno je šest osumnjičenih osoba, među kojima i osumnjičenog organizatora grupe.

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA-e izvršili su pretrese stambenog i poslovnih objekata koje koristi osumnjičeni iz BiH, te su izuzeti predmeti i dokazi koji će biti korišteni u okviru dokumentiranja i procesuiranja kaznenog djela.

U okviru rada u toj međunarodnoj operaciji, potporu je pružio Policijski centar jugoistočne Europe-SELEC, te je ostvarena saradnja Tužiteljstva BiH i SIPA-e s Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH, Službom za poslove sa strancima BiH i MUP-om Republike Srpske, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG