Dostupni linkovi

Severna Makedonija: Uhapšeni zbog krijumčarenja i zlostavljanja migranata


Ilustracija

Trojica Pakistanca i jedan makedonski državljanin uhapšeni su zbog krijumčarenja migranta, koje su ponižavali, ucenjivali i tukli, saopštilo je u nedelju Tužilaštvo za organizovani kriminal Severne Makedonije.

Kako se navodi, osumnjičeni su krajem oktobra i početkom novembra, u dogovoru, prihvatali migrante (koji ilegalno dolaze iz Grčke) i smeštali ih u kuću osumnjičenog makedonskog državljanina u selu Vaksince u blizini granice sa Srbijom.

Kada bi migranti pokušali da odu "osumnjičeni Pakistanci bi, sa namerom da izvuku dodatni novac, prema njima postupali ponižuvajuće surovo".

"Prinudili bi žrtve da telefonom stupe u kontakt sa rodbinom koja je već otišla u zapadnoevropske zemlje i da traže da prebace pare na račune koje bi im osumnjičeni dali. Ako za određeno vreme pare ne bi bile poslate žrtve su maltretirali i tukli palicama i šipkama", preciziralo je Tužilaštvo.

Na takav način su, dodaje se, postupili i sa dve osobe indijskog porekla koje su se uznemirile i plačući javili prijatelju u Beogradu i zatražili da im račun uplati po 1.300 evra da bi mogle da nastave put, ali je on to odmah prijavio policiji.

Nakon što su dobili informaciju od policije Srbije, uveče 1. novembra policajci Severne Makedonije su sproveli akciju u pograničnom selu Vaksonce.

U kući prvoosumnjičenog, gde su migranti danima držani u neljudskim uslovima, zajedno sa njim policija je pronašla i 12 migranata, među kojima dva maloletnika, dok je ih desetak pobeglo neposredno pre policijske akcije.

Među zatečenim migrantima su bila i tri Pakistanca koji su "prepoznati kao počinioci krivičnog dela", odnosno krijumčari ljudi.

Sudija za prethodni postupak Osnovnog krivičnog suda u Skoplju je, na zahtev tužioca Tužilaštva za organizovani kriminal, ;trojici uhapšenih krijumčara ljudi odredio 30-dnevni pritvor, a jednom kućni.

XS
SM
MD
LG