Dostupni linkovi

Potvrđena prva optužnica protiv Ivice Todorića


Ivica Todorić

Optužno veće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je u utorak (17. decembar) optužnicu protiv osnivača i bivšeg vlasnika "Agrokora" Ivice Todorića i još tri osobe da su oštetili taj koncern za 1,25 miliona evra. To je prva optužnica protiv Todorića, a zagrebačko tužilaštvo ju je podiglo septembra.

Optužnica tereti Todorića da je svoj bivši koncern oštetio plaćanjem fiktivnih savetodavnih usluga švajcarskoj kompaniji.

Optuženi su i nekadašnja izvršna potpredsednica za poslovanje i poslovni razvoj u "Agrokoru", Piruška Canjuga, bivši direktor zadužen za građevinske investicije Ante Huljev, i jedan državljanin Austrije.

U optužnici koju je ranije objavilo tužilaštvo, navodi se da su Canjuga i Huljev bili stvarni vlasnici švajcarskog trgovačkog društva.

Po podizanju optužnice u septembru, Todorić je rekao da je ona "nesumnjivo" podignuta po nalogu premijera Andreja Plenkovića i "njegovih poslušnika" da bi se prikrila "otimačina, pljačka i uništavanje Agrokora".

Todorić je još od kraja 2017. pod istragom osumnjičen da je nezakonito pribavio više od milijardu kuna (134 miliona evra).

Istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić, kao i još 12 osoba, uglavnom bivših "Agrokorovih" menadžera.

Po otvaranju afere "Agrokor" krajem 2017. Ivica Todorić je pobegao u Veliku Britaniju koja ga je godinu kasnije izručila Hrvatskoj. Neko vreme je bio u pritvoru u Zagrebu, ali je ubrzo pušten uz kauciju od 7,5 miliona kuna (milion evra) i zabranu napuštanja Zagreba.

XS
SM
MD
LG