Dostupni linkovi

Kina odlaže dodatne carine na američke automobile i na drugu robu


Kineska vlada saopštila je da će odložiti planirano uvođenje dodatnih carina na automobile proizvedene u SAD, kao i na drugu robu, posle postizanja preliminarnog trgovinskog dogovora sa Vašingtonom.

Ova objava je usledila nakon što su SAD pristale da odlože planirano povećanje carina na kinesku robu u vrednosti od 160 milijardi dolara i da prepolove ranije povećane carine.

"Kina se nada da će sarađivati sa SAD na bazi jednakosti i uzajamnog poštovanja ka rešavanju uzajamnih ključnih problema i promovisanju stabilnog razvoja kinesko-američkih ekonomskih i trgovinskih odnosa", navodi se u saopštenju kineske vlade.

Dve zemlje su u petak objavile da je postignuta "prva faza" dogovora, prema kome će SAD smanjiti carine, a Kina će kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda. Sporazum se tiče još i intelektualne svojine, transfera tehnologije, finansijskih usluga i rešavanja sporova.

Zvaničnici su rekli da će SAD početi s postepenim smanjivanjem carina na kinesku robu umesto da ih dalje podižu, a Kina će to isto učiniti.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer rekao je da se prema dogovoru postignutom u petak Kina obavezala da kupi američke poljoprivredne proizvode u vrednosti od 40 milijardi dolara tokom naredne dve godine.

On je rekao da je Kina obećala i da će prekinuti dugo primenjivanu praksu vršenja pritisaka na kompanije da predaju svoju tehnologiju kao uslov za pristup kineskom tržištu.

Peking je planirao da od danas uvede dodatne carine od 25 odsto na američke automobile, čime bi se ukupna carina podigla na 40 odsto. Najteže pogođeni su bili nemački BMV i i Dajmlerov Mercedes, koji prevoze terenske automobile proizvedene u SAD i druge automobile u Kinu.

XS
SM
MD
LG