Dostupni linkovi

Francuska ministarka u Beogradu: Pariz nije protiv proširenja EU


Francuska ministarka Florans Parli na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem
Francuska ministarka Florans Parli na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Francuska nije protiv proširenja Evropske unije (EU), ali Pariz želi da Unija prvo bude reformisana pre proširenja, jer će to biti u interesu i novih i starih članica, izjavila je u Beogradu ministarka odbrane Francuske Florans Parli i dodala da će za to biti potrebno više godina.

"Dva su uslova za to (nastavak proširenja). Da reformišemo metod pregovaranja, da on bude reverzibilan i politički, jer će tako biti još bolji za zemlje koje ulaze u Uniju i to će biti dobro i za Srbiju i za Crnu Goru. Drugi uslov je da se EU dopunski reformiše, u smislu budžeta, politike i načina odlučivanja. Za to će biti potrebno više godina", rekla je Parli u Beogradu nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Parli je dodala da Francuska tretira Zapadni Balkan kao suseda i da smatra da je bitno da i taj deo budu uključen u Evropu, da bi bio izuzet od bilo kakvih negativnih uticaja.

"A sama Evropa ima da obavi sopstvene poslove u vezi sa svojim funkcionisanjem dok ne dođe do proširenja", rekla je ona.

Francuska ministarka je rekla da su bilateralni odnosi Srbije i Francuske u oblasti odbrane dobri, da postoji otvoreni i slobodni dijalog i da je Pariz veoma zainteresovan da čuje na koji način Beograd vidi svoju budućnost na kontinentu i u regionu.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG