Dostupni linkovi

Migrante spremaju za premještaj, uslovi u Blažuju upitni


Migranti u iščekivanju premještanja iz 'Vučjaka'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Izmještanje migranata iz bihaćkog kampa 'Vučjak' u okolinu Sarajeva počinje u utorak, potvrđeno je na konferenciji za novinare u Bihaću. Rečeno je i da će izmještaj trajati i u srijedu.

Cijeli dan minibusevi dovoze migrante iz Bihaća u 'Vučjak', kako bi svi bili izmješteni u naredna tri dana, koliko će trajati prebacivanje, privremeno, u Ušivak kod Sarajeva.

Safri iz Pakistana u kampu živi četiri mjeseca. Već danima iščekuje premještanje u neki drugi prihvatni migrantski centar.

"Već četiri mjeseca sam ovdje. Pokušavao sam preći hrvatsku granicu, ali sam deportovan. Već dva mjeseca nam obećavaju bolje uslove i prelazak u Veliku Kladušu i Sarajevo. Ovdje nemamo struju i vodu, hladno je i imamo dosta problema", kaže Safri.

U kampu 'Vučjak', nadomak Bihaća, trenutno boravi oko 600 migranata. Svi oni će već u utorak biti premješteni u drugi migrantski centar, u okolinu Sarajeva. No, ima i onih koji to ne žele. Abdul Ali kaže:

"Ovdje sam dva mjeseca. Policija nas želi prebaciti u Sarajevo, ali ja i mnogi drugi ne želimo otići, jer smo daleko od granice sa Hrvatskom i Evropskom unijom", navodi Abdul Ali.

Na konferenciji za novinare u Bihaću, na kojoj je najavljeno prebacivanje migranata, rečeno je da će biti angažovano oko 100 policajaca. Predsjednik Vlade Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić posebno je zamolio novinare da ne ometaju cijeli proces.

"Iz sigurnosnog aspekta, kada se pozovete gore, da se napusti područje Vučjaka, da pratite kretanje migranata prema autobusima, da svima nama pomognete da ne bi bilo nikakvih problema i nikakvih posebnih scena", kazao je Ružnić.

Kasarna treba renoviranje

Peter van der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije, kazao je kako će migranti sa područja Unsko-sanskog kantona biti premješteni, nakon Ušivka, u bivšu kasarnu Blažuj, naselju kod Sarajeva.

"Trebaće nam tri do četiri sedmice da se ova kasarna otvori. Nije se jednostavno useliti. Zgrada se mora renovirati, tu se treba riješiti voda i struja. Bilo bi dobro da smo kasarnu dobili u junu, ali šta je tu je. Ovim će se olakšati Bihaću i drugim mjestima u Kantonu da se riješi problem migranata u ovom dijelu Bosne i Hercegovine", kazao je Peter van der Auweraert.

A da kasarna u Blažuju, koju su Oružane snage Bosne i Hercegovine predale na upotrebu predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH, nije spremna još uvijek za doček migranata iz Bihaća uvjerila se ekipa Radija Slobodna Evropa koja je bila na tamo u ponedjeljak.

Posljednje pripreme za dolazak migranata u kasarnu Blažuj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Kantonalne vlasti, izjavio je nakon posjete ovoj lokaciji u ponedjeljak predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto, nezadovoljni što o svemu nisu obaviješteni.

"Iz medija smo saznali da se ovdje priprema transfer migranata. Želim reći da je nevjerovatno i neozbiljno da državna vlast odbija da zvanično komunicira sa kantonalnom i opštinskom vlasti. Nas su pustili zaštitari unutra, jer su nas prepoznali. Imam osjećaj kao da je ovo neka teritorija koja više bh. teritorija", kazao je Forto.

Potvrđeno je i da mještani neće vršiti blokadu puta zbog dolazaka migranata, kako je to najavljeno tokom vikenda.

Podsjetimo, prema podacima policije, na području Unsko-sanskog kantona boravi oko 5.000 migranata koji pokušavaju dalje preko Hrvatske doći do drugih zemalja Evropske unije.

Kroz prihvatni kamp "Vučjak" u proteklih pola godine prošlo je preko 15.000 izbjeglica i migranata. O njihovim potrebama su brigu vodili jedino volonteri bihaćkog i Kantonalnog Crvenog krsta.

"Vučjak" je formiran prije pola godine kao privremeni, zbog popunjenosti smještajnih kapaciteta postojećih prihvatnih centara, te do kako je bilo predviđeno, formiranja zajedničkog prihvatnog centra za sve izbjeglice i migrante koji borave na području Unsko sanskog kantona.

Iako je zatvaranje kampa zatražila Evropska unija, u Gradskoj upravi Bihaća ostali su pri stavu da nema zatvaranja kampa "Vučjak" dok se ne pronađe adekvatna lokacija van USK, gdje će migranti biti izmješteni.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG