Dostupni linkovi

Dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima u Srbiji


Tanja Fajon i Vladimir Bilčik dolaze u Skupštinu Srbije (15. novembar, Beograd)
Tanja Fajon i Vladimir Bilčik dolaze u Skupštinu Srbije (15. novembar, Beograd)

U Skupštini Srbije u drugoj rundi dijaloga vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima, pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, razgovara se o merama vlade za poboljšanje izbornih uslova i novim predlozima, kao i o finansiranju kampanje i medijima.

Na današnjem sastanku, koji je počeo jutros oko 9 sati, pored predstavnika EP, Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna, učestvuju i Vladimir Bilčik, izvestilac Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta za Srbiju i Tanja Fajon, šefica delegacije zadužena za odnose sa Srbijom. Predstavnici EP nisu želeli da daju izjave novinarima pre početka sastanka.

Od opozicije na sastanku prisustvuju predstavnici Nove stranke, Liberalno demokratske partije, Pokreta slobodnih građana, Stranke moderne Srbije, Stranke pravde i pomirenja.

Na sastanak nisu došli predstavnici opozicije - Saveza za Srbiju, Demokratske stranke Srbije, Pokreta Dosta je bilo i Srpske radikalne stranke.

Predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je, novinarima pre početka sastanka, da očekuje veoma otvoren razgovor, a na pitanje da li će biti pomeranja datuma izbora odgovorila je da za to nema razloga.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je novinarima da od predstavnika opozicije nije čuo nijedan predlog u dijalogu.

On je u pauzi sastanka rekao da su vladajuće stranke spremne da razgovaraju o svemu što može da poboljša izborne uslove.

"Vlada je predložila konkretne izmene i dopune zakona koje će biti usvojene u parlamentu i samo neko ko nije dobronameran može da kaže da ćemo imati lošije izborne uslove od onih iz 2008. i 2012. godine", ocenio je Milićević.

Kada je reč o medijima, Milićević je rekao da su vladajuće stranke spremne da razgovaraju o ravnomernoj zastupljenosti u medijima, ali je ocenio da jedan deo opozicije želi da se bavi uređivačkom politikom medija.

Jedan od čelnika Saveza za Srbiju, lider Dveri Boško Obradović rekao je za RSE da je tom bloku neprihvatljiv dijalog u Skupštini Srbije u kojem je posrednik predsednica parlamenta Maja Gojković čiju ostavku traže.

On podseća i da su još pre mesec dana od delegacije Evropskog parlamenta insistirali da taj format mora da se promeni tako što će evropski posrednici razgovarati u bilateralnom formatu sa predstavnicima opozicije, a onda odvojeno sa predstavnicima vlasti, umesto da, kao do sada, svi zajedno prisustvuju razgovorima.

Izostanak većine predstavnika opozicije, Vladimir Đukanović, predstavnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), prokomentarisao je kao pokazatelj "koliko su zainteresovani za dogovor".

Zoran Živković lider opozicione Nove stranke izjavio je, novinarima uoči početka dijaloga, da dolazi bez prevelikih očekivanja, ali da ovaj dijalog pokazuje da je vlast priznala da nešto nije u redu, „čim nam je potrebno četvoro ljudi iz Evrope da sednemo zajedno da pričamo o sprovođenju zakona“.

Zoran Živković dolazi na sastanak
Zoran Živković dolazi na sastanak

"Politika je dijalog koji može da bude u institucijama, što u Srbiji nije slučaj jer su te institucije uništene u poslednjih sedam godina, može da bude za stolom uz nečije posredovanje i na ulici sa motkama. Ja mislim da je ova srednja varijanta najbolja za Srbiju i zato učestvujemo u njoj", rekao je Živković.

Lider opozicione Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da mu je žao što nisu došle sve stranke koje su pozvane.

"Ako nismo spremni da sednemo za sto zna se šta je alternativa, a tu ne možemo naći ništa dobro za ovu zemlju", naveo je Jovanović.

On je ocenio da su tokom prvog kruga razgovora napravljeni ozbiljni iskoraci.

"Oni nisu onakvi kakvi moraju da budu, ali to je proces. Ja ne idealizujem našu situaciju, ali ne mogu da se složim sa idejom da umesto izbora i parlamenta osudimo zemlju na ulicu i tuču. Ne vidim da tu postoji bilo kakva šansa za promene koje su nam potrebne. Koliko god da je teško treba izaći na izbore", poručio je Jovanović.

Čedomir Jovanović ulazi u Skupštinu Srbije
Čedomir Jovanović ulazi u Skupštinu Srbije

Član predsedništva Pokreta slobodnih građana (PSG) Petar Miletić izjavio je, novinarima u pauzi sastanka, da je ta stranka danas daleko bliže odluci da proglasi bojkot, nego da izađe na izbore. Miletić je rekao da bi otvaranje medija, pre svega RTS-a, bila suštinska promena koja bi mogla da podstakne na izlazak na izbore.

On je dodao da su apsolutno nezadovoljni rezultatima današnjih razgovora.

"Rekli smo da nije ništa urađeno i da smo prilično skeptični da će se išta desiti jer predstavnici vlasti ne pokazuju ni mrvicu dobre volje da se bilo šta promeni kada je reč o izbornim uslovima", izjavio je Miletić.

Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić izjavio je da od međunarodne zajednice očekuje objektivnost u oceni izbornih uslova i imenovanje krivca ako demokratičnost u tom procesu izostane.

On je ocenio da vlast mora da prestane da banalizuje zahteve opozicije o poboljšanju izbornih uslova i istakao da dijalog uz posredstvo EU predstavlja priznanje vlasti da problemi postoje.

Na sastanak je došao i Muamer Zukorlić iz Stranke pravde i pomirenja.

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović izjavio je da je načelan stav njegove stranke i političkog pokreta "Metla 2020" da ne učestvuju u razgovorima u kojima posreduju stranci.

"Naš načelan stav je da naše probleme moramo da rešavamo sami unutar svoje zajedničke kuće", rekao je Jovanović, navodi se u saopštenju DSS-a.

Pokret Dosta je bilo (DJB) - Saša Radulović ocenio je da su "razgovori EU, vlasti i lažne opozicije nastavak urušavanja suvereniteta Srbije".

"Činjenica da EU parlamentarci praktično privode političke subjekte na razgovore u najvišem organu vlasti u zemlji (Skupštini Srbije) predstavlja nezapamćeno urušavanje suvereniteta Srbije i svedoči o podaničkom mentalitetu vlasti i poželjne opozicije", saopštio je DJB.

Predstavnici EP odvojeno sa liderima opozicije

Savez za Srbiju je (SzS) saopštio da je njihova delegacija juče i danas u dva navrata razgovarala o izbornim uslovima na odvojenim sastancima bez predstavnika vladajuće koalicije sa predstavnicima Evropskog parlamenta.

"Evropski parlamentarci su uvažili zahtev SzS da se format dijaloga promeni i oni će posredovati u dijalogu vlasti i opozicije", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je delegacija SzS iznela jasne i poznate stavove da u Srbiji nema uslova za fer i demokratske izbore, jer su "institucije razorene i nema vladavine prava niti slobode medija", a evropski sagovornici su se složili da u Srbiji "postoji politička kriza i da vlast snosi veliku odgovornost".

Savez za Srbiju je na oba sastanka istakao nedvosmislen stav da je nemoguće obezbediti fer uslove za izbore na proleće 2020. godine, jer oni moraju da važe najmanje devet meseci pre održavanja izbora, i da zato neće učestvovati na prolećnim izborima, navedeno je u saopštenju.

Prethodno je novinska agencija Fonet prenala da su se izaslanici Evropske unije sastali na radnom doručku u hotelu Metropol sa liderima opozicije koji ne učestvuju u današnjem dijalogu.

Sastanku su prisustvovali predsedavajuća Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje sa Srbijom Tanja Fajon i šef delegcije EU u Srbiji Sem Fabrici, izvestilac Odbora za spoljne poslove EP za Srbiju Vladimir Bilčik, predstavnik EP Eduard Kukan.

Sa predstavnicima EU sastali su se lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, lider pokreta Dveri Boško Obradović, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, kao i predstavnik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić.

Radni doručak je trajao oko sat vremena i završen je bez izjava.

Vučić sa delegacijom Evropskog parlamenta o izbornim uslovima

Sa članovima delegacije Evropskog parlamenta, koji posreduju na današnjem sastanku vlasti i opozicije, sastao se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U saopštenju iz Predsedništva Srbije navodi se da je Vučić sa članovima EP razgovarao o svim važnim pitanjima i primedbama "dela vanparlamenatarne opozicije na izborne uslove i procedure u Srbiji".

Drugi detalji sa sastanka nisu navedeni. Predstavnici EP su na sastanku u Predsedništvu Srbije bili u pauzi međustranačkog dijaloga koji se odvija u Skupštini Srbije.

Fajon: Medijska zastupljenost svih strana nije jednaka

Tanja Fajon, šefica delegacije zadužena za odnose sa Srbijom je, uoči sastanka za Večernje novosti, izjavila da trenutno izborno zakonodavstvo Srbije nije usklađeno sa zahtevima posmatračke misije OEBS-a, iako postoji napredak u nekim poljima.

"Ne samo da nije usklađeno, problem je i implementacija. Prvenstveno, medijska zastupljenost svih strana nije jednaka. To predstavlja veliki problem jer je sloboda medija jedna od glavnih stavki pravne države i države koja stremi ka članstvu u EU", rekla je Fajon.

Ona je navela da još nije odlučeno da li će EP poslati misiju da prati izbore u Srbiji, ali je kazala da postoje velike šanse da ona bude poslata.

Fajon je ocenila i da to što će najpre biti održani odvojeni razgovori s predstavnicima vlasti i opozicije, a potom zajednički, predstavlja "vrlo dobar način komunikacije" za početak pregovora.

Teme sastanka

Teme današnjeg sastanka su analiza napretka mera vlade za poboljšanje izbornih uslova, novi predlozi Vlade, kao i finansiranje kampanje i mediji.

U prethodnoj rundi, održanoj 9. i 10. oktobra, nisu učestvovali predstavnici opozicionog Saveza za Srbiju, koji su započeli kampanju za bojkot parlamentarnih izbora sledeće godine. Takođe nisu prisustvovali ni predstavnici Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije, Dosta je bilo i Socijaldemokratske stranke čiji je lider Boris Tadić napustio sastanak, navodeći da u dijalogu moraju učestvovati predstavnici svih opozicionih stranaka.

U toj rundi na dnevnom redu bili su mediji i uloga Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i Radio Televizije Srbije (RTS), edukacija birača, birački spisak i finansiranje kampanje.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je u četvrtak za RTS da postoje početni koraci koji govore da je moguće izmeniti izborne uslove u Srbiji.

On je naveo da je u predlogu izmena Zakona o sprečavanju korupcije, koje je Vlada usvojila, dobro to što je "konačno dobijena definicija šta su javni resursi".

Međutim, Antonijević je ocenio da je napravljen jedan korak, ali da Vlada nije potpuno izašla u susret nevladinim organizacijama.

On je ocenio da Agencija za borbu protiv korupcije ne obavlja svoj posao i naveo da je teško očekivati da će ona ispuniti očekivanja.

Današnjem sastanku prisustvuju predstavnici civilnog društva koji su učestvovali i u dijalogu vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, pored izvršnog direktora Fondacije za otvoreno društvo Milana Antonijevića tu su i programski direktor CRTA Raša Nedeljkov i izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar.

XS
SM
MD
LG