Dostupni linkovi

Bramerc: Neophodna regionalna saradnja u procesuiranju zločina


Glavni tužilac Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu (MRMKS) Serž Bramerc izjavio je danas u Sarajevu da će u izveštaju, koji će u decembru podneti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, staviti naglasak na neophodnost regionalne saradnje u rešavanju predmeta ratnih zločina, traženja nestalih osoba i nacionalno procesuiranje predmeta ratnih zločina.

"Svi znamo da nacionalna strategija za rešavanje predmeta još nije usvojena i da postoje stotine slučajeva koji se moraju procesuirati", kazao je Bramerc, koji se danas sastao sa predstavnicima vlasti u Sarajevu i održao predavanje učenicima sarajevskih gimnazija.

On je istakao da posle okončanja rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju glavna odgovornost leži na nacionalnim organima vlasti.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Bramerc je naglasio da se počinioci ratnih zločina i dalje nalaze u susednim zemljama i da je veoma teško raditi na njihovom procesuiranju bez sporazuma o izručenju.

On je naveo i da je jedan od prioriteta njihove agende pitanje nestalih osoba.

U Sarajevu je danas održan sastanak Operativne radne grupe za nestale osobe, kome je prisustvovao i Bramerc.

Operativna grupa formirana je kao zajednička inicijativa MRMKS, Tužilaštva BiH, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) radi razmene informacija između institucija za provođenje zakona i svih drugih subjekata, koji mogu pružiti informacije o mogućim lokacijama na kojima se nalaze masovne grobnice ili posmrtni ostaci nestalih osoba.

Zajednički rad već je rezultirao pronalaskom masovnih grobnica i posmrtnih ostataka na području Novog Grada, Vlasenice, Foče, Gradiške i još nekoliko mesta.

XS
SM
MD
LG