Dostupni linkovi

Rašćišćava se kamp 'Vučjak'


Uposlenici Crvenog krsta čiste ostatke kampa za izbjegle i migrante u blizini Bihaća
Uposlenici Crvenog krsta čiste ostatke kampa za izbjegle i migrante u blizini Bihaća

Volonteri gradskog i kantonalnog Crvenog krsta/križa iz Bihaća, od ranih jutarnjih sati raščišćavaju kamp Vučjak nadomak Bihaća u kome su do sinoć bili smješteni migranti. Sklanjaju šatore i drugu opremu, a očekuje se i dolazak mehanizacije kako bi kamp u potpunosti bio očišćen.

Podsjetimo, između 350 i 400 migranata, iz Vučjaka u poslijepodnevnim satima u utorak, izmješteno je sa ove lokacije, te autobusima dovezeno u bivšu kasarnu Ušivak nadomak Sarajeva.

U aktivnosti oko izmještanja migranata bilo je uključeno oko stotinu policijskih službenika, a angažovane su i medicinske ekipe.

Migranti su u Sarajevo pod pratnjom stigli u kasnim noćnim satima i niko nije pružao otpor, mada su ranije neki od njih izjavljivali da ne žele ići, jer se tako udaljuju od granice EU kod Hrvatske gdje pokušavaju ući na područje EU.

Vučjak, 11. decembar
Vučjak, 11. decembar

Peter van der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije, kazao je prethodno kako će migranti sa područja Unsko-sanskog kantona biti premješteni, nakon Ušivka, u bivšu kasarnu Blažuj, naselju kod Sarajeva.

"Trebaće nam tri do četiri sedmice da se ova kasarna otvori. Nije se jednostavno useliti. Zgrada se mora renovirati, tu se treba riješiti voda i struja. Bilo bi dobro da smo kasarnu dobili u junu, ali šta je tu je. Ovim će se olakšati Bihaću i drugim mjestima u Kantonu da se riješi problem migranata u ovom dijelu Bosne i Hercegovine", kazao je Peter van der Auweraert.

U kampu Vučjak boravilo je posljednjih dana oko 600 migranata, a u posljednjih pola godine, kroz njega je prošlo više od 15 hiljada osoba.

Vučjak, 11. decembar
Vučjak, 11. decembar

Prema podacima policije, na području cijelog Unsko-sanskog kantona registrovano je oko 5.000 migranata koji pokušavaju dalje preko Hrvatske doći do drugih zemalja Evropske unije.

Vučjak je formiran prije pola godine kao privremeni kamp, zbog popunjenosti smještajnih kapaciteta postojećih prihvatnih centara, te do kako je bilo predviđeno, formiranja zajedničkog prihvatnog centra za sve izbjeglice i migrante koji borave na području Unsko-sanskog kantona.

XS
SM
MD
LG