Dostupni linkovi

Američki PEN: Duboko žalimo zbog izbora Nobelove komisije za književnost


Snažna izjava američkog PEN-a
Snažna izjava američkog PEN-a

Američki PEN oglasio se zbog izbora Petera Handka, dobitnika Nobelove nagradu za književnost za 2019. godinu.

"Iznenađeni smo izborom pisca koji je svojim javnim glasom potkopavao istorijsku istinu i ponudio javnu podršku počiniocima genocida, poput bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića i lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića ", stoji u saopštenju koje u ime organizacije potpisuje romanopisac Jennifer Egan, predsjednik PEN Amerike.

"U trenutku porasta nacionalizma, autokratskog vodstva i raširene dezinformacije širom svijeta, književna zajednica zaslužuje bolje od ovoga. Duboko žalimo zbog izbora Nobelove komisije za književnost".

Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu dobio je austrijanac Peter Handke, kako je objašnjeno u zvaničnoj izjavi Akademije, za "uticajno djelo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnosti ljudskog iskustva".

Kontroverze koje prate Handkeovo ime, o čemu su rasprave bile česte i u međunarodnim okvirima, vezane su za njegovo javno zalaganje u ime odbrane Slobodana Miloševića, koji je tokom suđenja za najteže ratne zločine 2006. godine umro u pritvoru Haškog tribunala.

Handke je 2015. godine dobio nagradu i počasnog građanina Beograda, a 2012. godine postao je i inostrani član Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU).

Inače, sama dodjela ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost dijelom se odvija u sijenci prošlogodišnjeg skandala.

Naime, dodjela nagrada za književnost 2018, koja je bila odgođena nakon što je Žan-Klod Arno, suprug članice Akademije Katarine Frostenson, osuđen u oktobru na dvije godine zatvora zbog silovanja, pripala je Olgi Tokarčuk zbog "narativne mašte koja s enciklopedijskom strašću predstavlja prelazak granica kao formu života".

Inače, Frostenson je odstupila, a događaji su pokrenuli krizu u organizaciji koja je uključivala navode o sukobu interesa i propuštanje imena pobjednika za Nobelovu nagradu. Sve to rezultiralo je "smanjenim povjerenjem javnosti u Akademiju".

XS
SM
MD
LG