Dostupni linkovi

U naredna tri dana izmještanje migranata iz kampa 'Vučjak'


Migranti u kampu "Vučjak"
Migranti u kampu "Vučjak"

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona (USK), izjavio je na konferenciji za novinare u Bihaću da je Crveni krst dobio podatke oko izmještanja migranata iz kampa "Vučjak" kod Bihaća.

„U tri radna dana, ponedjeljak, utorak i srijeda će biti izmještanje migranata iz 'Vučjaka'“, kazao je Ružnić.

Koordinator Međunarodne agencije za migracije za Zapadni Balkan (IOM), Peter Van der Auweraert, kazao je na konferenciji za novinare, kako će u utorak, dio migranata iz Vučjaka biti prebačen u privremeni prihvatni centar Ušivak kraj Sarajeva, jer u kasarni u Blažuju još nema potrebnih uslova za smještaj.

Premijer USK Mustafa Ružnić je zamolio novinare da napuste područje "Vučjaka" kada za to dođe vrijeme.

„Nećete znati sat kada budu izmještani migranti. Kada završimo izmještanje migranata, tada ćemo sazvati konferenciju za novinare“, rekao je Ružnić.

Podsjetimo, dopisnica Radija Slobodna Evropa (RSE), jutros je (9. decembar) izvijestila da je kamp "Vučjak" posjetio šef Sektora za operativno-obavještajne poslove Službe za poslove sa strancima BiH, Rade Kovač.

Potvrdio je da će kamp biti zatvoren, ali u ovom momentu ne zna tačno kada. Izmještanje će, prema njegovim riječima, biti u neki od prihvatnih centara u Kantonu Sarajevo.

Policija USK dovozi minibusevima u "Vučjak" migrante iz Bihaća koji sami napuštaju kamp i odlaze u ovaj grad na sjeverozapadu BiH.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić prošle sedmice je izjavio da će 9. decembra doći do izmještanja migranata iz "Vučjaka" kod Bihaća u Blažuj kod Sarajeva.

U subotu su migranti u "Vučjaku" uzeli obroke koje je dijelio Crveni krst Grada Bihaća, koje su nekoliko dana odbijali. U ovom kampu, prema podacima Crvenog krsta, nalazi se oko 600 migranata.

Visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović je 6. decembra rekla kako je bila šokirana onim što je tokom nedavne posjete vidjela u "Vučjaku". Kazala je da su u kampu uslovi života "stravični", te da su postali nehumani dolaskom zime.

XS
SM
MD
LG