Dostupni linkovi

Mektić: 'Vučjak' se zatvara u ponedjeljak


Kamp "Vučjak" pod snijegom
Kamp "Vučjak" pod snijegom

Zatvaranje kampa "Vučjak" počeće u ponedjeljak, a migranti i izbjeglice koji su tu, biće privremeno smješteni na lokacije u i izvan Unsko-sanskog kantona, potvrđeno je 6. decembra nakon sastanka ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića i premijera Unsko-sanskog kantona, Mustafe Ružnića.

„Migrante s prostora 'Vučjaka' premjestićemo unutar određenog broja prihvatnih centara van Unsko-sanskog kantona i prostor 'Vučjaka' očistiti kao lokaciju. Komunalne službe će ukloniti šatore i sanirati tu lokaciju. Mi intenzivno radimo na kasarni 'Blažuj', ona se priprema i ja se nadam da će u kratkom vremenskom roku početi da prima migrante i tome ćemo moći dodatno da rasteretimo Unsko-sanski kanton od tog problema“, kazao je Mektić.

Migranti u 'Vučjaku' na mokrom, u snijegu i hladnoći
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić potvrdio je navode da se pravi novi tranzitni centar.

„Dogovorili smo da se krene u formiranje većeg tranzirtnog centra van naseljenog područja, da li u Unsko-sanskom kantonu ili negdje drugo, da se 'Miral' i 'Bira' zatvore. Centri 'Sedra' i 'Borići' dobro funkcionišu. Tamo su djeca i porodice, djeca idu u školu“, naveo je Ružnić.

Mektić je naveo da migracijama upravlja država te da će u naredna tri dana migranti i izbjeglice biti izmješteni u druge prihvatne centre.

Što se tiče nigerijskih državljana koje su hrvatske vlasti ilegalno prebacile u BiH, iako su u Hrvatskoj boravili legalno, oni se, kako je potvrdio Mektić nalaze u Imigracionom centru u Sarajevu, te će uskoro biti vraćeni kući.

Mektić je naveo kako su im vraćene putne isprave, a i da nisu Bosna i Hercegovina je, kaže Mektić, bila spremna izdati im putni list, kako bi mogli da se vrate u svoju zemlju.

XS
SM
MD
LG