Dostupni linkovi

Izmještanje migranata iz 'Vučjaka' odgođeno do daljnjeg


Prizor iz kampa "Vučjak", 9. decembar

Kako je javila dopisnica Radija Slobodna Evropa (RSE), jutros je (9. decembar) kamp "Vučjak" posjetio šef Sektora za operativno-obavještajne poslove Službe za poslove sa strancima BiH, Rade Kovač.

Potvrdio je da će kamp biti zatvoren, ali u ovom momentu ne zna tačno kada. Izmještanje će, prema njegovim riječima, biti u neki od prihvatnih centara u Kantonu Sarajevo.

Policija Unsko-sanskog kantona dovozi minibusevima u "Vučjak" migrante iz Bihaća koji sami napuštaju kamp i odlaze u ovaj grad na sjeverozapadu BiH.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio da će 9. decembra doći do izmještanja migranata iz "Vučjaka" kod Bihaća u Blažuj kod Sarajeva.

U subotu su migranti u "Vučjaku" uzeli obroke koje je dijelio Crveni krst Grada Bihaća, koje su nekoliko dana odbijali. U ovom kampu, prema podacima Crvenog krsta, nalazi se oko 600 migranata.

Visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović je 6. decembra rekla kako je bila šokirana onim što je tokom nedavne posjete vidjela u "Vučjaku". Kazala je da su u kampu uslovi života "stravični", te da su postali nehumani dolaskom zime.

XS
SM
MD
LG