Dostupni linkovi

Tužilaštvo USK uhapsilo još dvije osobe zbog izdavanja lažnih diploma


Policija, BiH, fotoarhiv

Po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) u ponedjeljak (9. decembar) su uhapšeni poslanik u Skupštini Unsko-sanskog kantona, inicijala P.R., te policijski službenik Sektora kriminalističke policije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, inicijala Č.A., potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa iz Tužilaštva USK-a.

Njima se stavlja na teret postojanje osnova sumnje da su, koristeći svoj službeni i uticajni položaj, posredovali da odgovorna osoba u pravnom licu izvrši službenu radnju, te podstrekavali na izradu lažnih javnih isprava – diploma bez provođenja nastavnog procesa i bez stvarnih i zakonitih provođenja prekvalifikacija za treća lica, s ciljem da se ovako stečene diplome upotrijebe kao prave.

"Na ovaj način bi svaki od osumnjičenih lica počinio krivično djelo Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem u sticaju sa krivičnim djelom Krivotvorenje isprave u podstrekavanju", navodi se iz Tužilaštva USK-a.

Ova lica će u toku dana biti predana postupajućem tužiocu koji će ih ispitati.

U toku dana, također, će biti ispitano 14 osumnjičenih zaposlenika PU "Vita Plus" Cazin i "Visoke međunarodne škole" Cazin.

Ova lica su obuhvaćena proširenom istragom u predmetu "Pero".

Kako se navodi u saopštenju za javnost, istraga inicijalno obuhvaćala 58 fizičkih i pravnih lica, a sada je proširena na ukupno 72 lica zbog organizovanog kriminala u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanjem dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenjem isprave, pranjem novca i utajom poreza.

XS
SM
MD
LG