Dostupni linkovi

Mostar: Neuspio pokušaj deblokade deponije Uborak


Policija i građani ispred Uborka, Mostar
Policija i građani ispred Uborka, Mostar

Nekoliko desetina pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona pokušali su u petak ujutro (6. decembar) deblokirati ulaz u deponiju Uborak, sjeverno od Mostara, koju već treći dan drže u blokadi mještani okolnih naselja Vrapčići i Bijelo Polje.

„Mi smo bili ustrajni, zaustavili smo to. Sjeli smo pred kapije i zaustavili smo njihov pokušaj“, izjavio je Omer Hujdur, predsjednik Udruženja građana „Jer nas se tiče“, koje okuplja mještane.

Stanovnici naselja uz deponiju drže to odlagalište u deblokadi od 4. decembra, tražeći zatvaranje, sanaciju i izmještanje odlagališta. Blokada je počela na dan kada je istekla okolinska dozvola deponiji koju je odbilo produžiti Ministarstvo okoliša i turizma bh. entiteta Federacija BiH.

To je druga blokada deponije u posljednjih pola godine. Prva je održana od 10. do 20. juna, uslijed čega je šire područje Mostara doslovno bilo zatrpano smećem. Prekinuta je nakon sporazuma sa gradskim vlastima da će biti formirana mješovita komisija, sastavljena od predstavnika vlasti i mještana, koja će raditi na pronalasku nove lokacije za regionalnu deponiju. Međutim, mještani tvrde da je ta komisija zasjedala samo jednom u proteklih pola godine.

Prisustvo policijskih službenika
Prisustvo policijskih službenika

Prva blokada je počela nakon što su nevladine organizacije objavile da se na deponiju Uborak odlaže otpad sa pročistača otpadnih voda iz južne gradske zone, koji navodno sadrži opasne materije, poput bojnog otrova piralena. Mještani su potom ustvrdili kako su već godinama svjedočili da se na Uborak, osim predviđenog krutog, odlaže i medicinski, te animalni otpad.

Nakon neuspjele deblokade, moglo se vidjeti kako pripadnici policije legitimiraju prisutne građane i „prijete prekršajnim prijavama“.

„Mi smo ih opet upozorili, pokazali im rješenje da deponija nema nikakve papire, da je ona sada ilegalna, međutim, nisu imali obzira prema tome“, izjavio je Hujdur.

Predstavnici Udruženja „jer nas se tiče“ još prije dva dana su najavili da će blokada trajati sve dok ne počnu razgovori sa predstavnicima nadležnih vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona i Grada Mostara.

Deponija Uborak kod Mostara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00

XS
SM
MD
LG