Dostupni linkovi

MUP o Uborku: Funkcioniranje deponije reguliraju nadležne institucije a ne pojedinci


Građani okupljeni ispred ulaza na deponiju Uborak
Građani okupljeni ispred ulaza na deponiju Uborak

U vezi s blokadom odlagališta komunalnog otpada na Uborku priopćenjem za javnost oglasilo se Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije (MUP HNŽ) u kojem se navodi kako će MUP koristiti "sve raspoložive zakonom predviđene mjere i radnje u cilju održavanja javnog reda i mira te poštivanja zakonskih propisa o javnom okupljanju, te nesmetanog odvijanja prometa i funkcioniranje javnih službi", prenosi agencija Fena.

Iz MUP-a podsjećaju kako se odlukom Gradske uprave Grada Mostara javno okupljanja građana može održavati na dvije, za to predviđene lokacije, uz prethodno pribavljeno rješenje nadležne policijske uprave, koje je potrebno zatražiti najranije 48 sati prije predviđenog održavanja skupa.

"Kod prethodnih okupljanja građana ispred deponije uočene su osobe koje imaju sumnjivu kriminalnu prošlost, te svojim ponašanjem i radnjama mogu dovesti do narušavanja javnog reda i mira i zlouporabiti skup u neke druge ciljeve. Uočeno je da su iste osobe upućivale i određene prijetnje. Funkcioniranje i rad deponije reguliraju za to nadležne institucije, a nipošto udruge i pojedinci", poručili su iz županijskog MUP-a.

Oko pedesetak građana Mostara okupilo se u srijedu ujutro na ulazu ispred deponije Uborak, sjeverno od Mostara, kako bi spriječili dovoz smeća na to odlagalište.

Građani traže izmiještanje deponije van ovog naselja. Danas, 4. decembra, je istekla okolinska dozvola deponiji koju je Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH odbilo produžiti.

Podsjetimo, mještani naselja Bijelo Polje i Vrapčići su 10. juna prvi put blokirali ulaz u deponiju i ta blokada je trajala skoro jedanaest dana. Za to vrijeme grad Mostar i prigradska naselja su bukvalno bili zatrpani smećem. Na mnogim mjestima otpad je sprečavao prolaz pješaka na trotoarima, a zdravstvene službe su upozoravale na opasnost izbijanja epidemija.

Deponija Uborak kod Mostara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00

XS
SM
MD
LG