Dostupni linkovi

Uprkos uvredljivim izjavama, lideri članica NATO-a saglasni o uspješnosti samita


Lideri zemalja članica NATO-a sa kraljicom Elizabeth II i princom Wales-a
Lideri zemalja članica NATO-a sa kraljicom Elizabeth II i princom Wales-a

Lideri zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza sklonili su sa strane javne uvrede koje su se kretale u rasponu od "delikventnog", do "moždane smrti" i "dvoličnosti", odlučivši na kraju dvodnevnog samita koji se održavao povodom 70. godina Alijanse, da će se zajedno suprostaviti rastućoj prijetnji Rusije te pripremiti za uspon Kine.

Zvaničnici su insistirali na tome da je samit uspješan: najvažnije, turski predsjednik Recep Tyyip Erdogan odustao je od prijetnje da će blokirati planove za odbranu sjeverne i istočne Evrope ukoliko saveznici ne proglase kurdske borce u Siriji teroristima.

Sastanak lidera započeo je konferencijom tokom koje je američki predsjednik Donald Trump nazvao komentare francuskog predsjednika Emmanuela Macrona "gadnim", a završio tako što je kanadskog premijera Justina Trudeau nazvao "dvoličnim".

"Uspjeli smo prevladati neslaganja i nastaviti izvršavati svoje temeljne zadatke da se međusobno štitimo i branimo", rekao je na konferenciji za novinare generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

U zajedničkoj deklaraciji, 29 lidera zemalja članica poručilo je da agresivne radnje Rusije predstavljaju prijetnju evroatlantskoj sigurnosti te da terorizam u svim oblicima ostaje trajna prijetnja svima.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron opisao je samit NATO-a u Londonu kao „pozitivan i konstruktivan“, uprkos ranijim komentarima u kojima je lamentirao nad „kliničkom smrću“ tog vojnog saveza.

Macron je izjavio na konferenciji za novinare u srijedu da stoji iza svojih kontroverznih komentara. Kazao je da su oni pokrenuli debatu unutar NATO-a o bitnim strateškim pitanjima, i da, „kada poledi, potrebni su ledolomci“.

Unatoč razmiricama, dužnosnici su rekli kako su na samitu donesene važne odluke, uključujući sporazum kojim će se osigurati sigurnost komunikacija, uključujući nove 5G mobilne telefonske mreže. Sjedinjene Države žele da saveznici zabrane opremu najvećeg svjetskog proizvođača opreme za telekomunikacijske uređaje, kineskoj kompaniji Huawei.

"Mislim da je to sigurnosni rizik, to je sigurnosna opasnost", rekao je Trump u odgovoru na pitanje o Huawei, iako se deklaracija čelnika ne odnosi specifično na Huawei kompaniju.

Kako se mijenjao NATO
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

XS
SM
MD
LG