Dostupni linkovi

Macron i Trump u fokusu sastanka NATO lidera


Sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom tokom sastanka NATO lidera u Londonu
Sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom tokom sastanka NATO lidera u Londonu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sastao se sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na marginama sastanka lidera članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) koji se održava 3. i 4. decembra u Londonu.

Sastanak dva lidera dolazi nakon komentara koje je Trump uputio Macronu tokom otvaranja sastanka ranije u utorak, rekavši da su njegove izjave o NATO-u "veoma uvredljive" i "gadne".

Različite ideje dva lidera

Macron se osvrnuo na komentar koje je o NATO-u dao ranije kada je rekao da dugogodišnja koalicija doživljava "moždanu smrt" djelomično zbog nedostatka američkog liderstva pod Trumpovim predsjedništvom - te je odbio odustati od takvog mišljenja.

"Znam da su moje izjave stvorile neke reakcije", rekao je Macron. "No, ja stojim uz njih".

Tokom zajedničke konferencije za medije, Macron i Trump su imali različite ideje o tome na koji način bi članice NATO-a trebale djelovati po pitanju Rusije.

"Mislim da se dobro slažemo sa Rusijom", rekao je Trump i dodao da vjeruje kako Francuska ima sličan stav. No kasnije je Macron dodao da "dok je važno imati strateški dijalog sa Rusijom, lideri bi trebali to činiti bez da budu naivni", prenosi američki CNN.

Američki predsjednik je također izjavio kako je siguran da se „mali nesporazum“ da Francuskom vezan za trgovinu može riješiti nakon što je zaprijetio da će nametnuti takse od sto posto na uvoz šampanjca, ručnih torbi i drugih francuskih proizvoda, prenosi Reuters.

„Razgovarali smo o mnogim stvarima uključujući NATO i trgovinu. Imali smo mali nesporazum, ali mislim da ćemo vjerovatno to riješiti“, izjavio je Trump nakon sastanka sa Macronom.

Predsjednik Francuske izjavio je kako je prioritet NATO saveza „riješiti se militantne organizacije ISIS-a“.

Macron je tokom sastanka ispravio Trumpa oko broja boraca takozvane "Islamske države" evropskog porijekla, nakon što je Trump upitao da li je Francuska voljna da prihvati nazad "francuske teroriste uhapšene u Siriji i Iraku", prenosi CNN.

"Budimo ozbiljni: veliki broj boraca koji se nalaze na terenu su borci koji dolaze iz Sirije, Iraka i iz te regije", rekao je Macron i dodao da je broj onih koji dolaze iz Europe, veoma mali u odnosu na cjelokupan problem.

Šefovi država članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) nalaze se u Londonu na obilježavanju 70. godišnjice. Sastanak lidera dolazi u momentu kada turski predsjednik najavljuje da neće podržati plan Alijanse za Baltik, dok francuski predsjednik, s druge strane, kaže da je NATO doživio "moždanu smrt".

Imajući u vidu komentare i razvoj situacije pred održavanje sastanka, komentare Emmanuela Macrona, tursku kupovinu ruskog oružja, politička budućnost NATO-a nikada nije bila neizvjesnija, piše Reuters.

Trump: Uvredljivi komentari Macrona

U zajedničkom obraćanju medijima sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, prvog dana sastanka, američki predsjednik Donald Trump rekao je da NATO ima odličnu svrhu te da su Macronovi komentari "veoma uvredljivi".

Također je rekao da misli da je tom izjavom Macron pokazao nepoštovanje prema drugim članicama Alijanse.

"To je veoma, veoma gadna izjava. Mislim da imaju veoma visoku nezaposlenost u Francuskoj. Francuskoj ne ide baš dobro ekonomski", rekao je Trump, dodavši da je se radi o veoma teškoj izjavi i da "ne može samo ići okolo i davati takve izjave o NATO-u", prenosi britanski BBC.

I turski lider se ranije pridružio kritikama izjave francuskog predsjednika rekavši da Macronove izjave pokazuju "plitko i bolesno razmišljanje".

Macron se prošlog mjeseca požalio da članice NATO-a više ne sarađuju na ključnim pitanjima.

Francuski predsjednik je u intervjuu za britanski The Economist upozorio ostale evropske zemlje da NATO umire zbog nepredvidljivosti Washingtona na čelu sa Donaldom Trumpom, što je stav koji je Njemačka odbacila, a Rusija pozdravila.

Macron je izrazio sumnju u vezi s članom 5. Povelje NATO-a, u kojem se navodi da je napad na jednog saveznika napad na sve, klauzula koja je kamen temeljac transatlantskog saveza od njegovog osnivanja 1949. godine.

"Trenutno smo svjedoci moždane smrti NATO-a", rekao je Macron za The Economist 7. novembra ove godine.

Stoltenberg: Mnogo više radimo zajedno

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, insistira na tome da je Alijansa ojačala svoje kapacitete kojima može da iznese prvobitnu misiju odbrane Evrope.

"Ne, to nije slučaj, jer, ustvari, NATO radi mnogo više sada no što smo radili prethodnih godina. I radimo više zajedno, ne Amerika i Evropa odvojeno, kao što smo radili godinama. NATO je najuspješnija Alijansa u historiji jer smo bili u stanju da se mijenjamo iznova i iznova kako se svijet mijenjao", rekao je Stoltenberg komentarišući Macronov intervju.

Kako se mijenjao NATO
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Pripreme za dvodnevni sastanak zasjenjene su burnim raspravama o potrošnji za odbranu, politikama koje se tiču Sirije te oštrim sporom između Francuske i Turske.

Turski problem

Uoči održavanja sastanka lidera članica NATO-a, turski predsjednk Recep Tayyip Erdogan najavio je da Turska neće podržati plan Alijanse za odbranu zemalja Baltika ukoliko NATO ne prizna grupe koje Ankara smatra teroristima.

„Razgovarao sam sa predsjednikom Poljske sinoć. Oni su rekli: 'Možemo li mi Poljska i mi baltičke zemlje da se sastanemo u Londonu?' Mi smo rekli: 'Naravno, sa zadovoljstvom, možemo se sastati i razgovarati o ovim problemima i tamo također. Ali ako naši prijatelji u NATO-u ne priznaju za terorističku organizaciju one protiv kojih vodimo borbu protiv terorizma, onda oprostite mi, ali mi ćemo se suprotstaviti svemu što će biti tamo poduzeto'“, rekao je Erdogan na konferenciji za medije u Ankari pred odlazak na sastanak lidera.

Turska odbija da podrži odbrambeni plan NATO-a za Baltik i Poljsku sve dok Alijansa ne ponudi Ankari više političke podrške u njihovoj borbi protiv kurskih YPG snaga na sjeveru Sirije.


Tokom zajedničkog obraćanja medijima Stoltenberg je rekao kako bi trebali izbjegavati novu utrku naoružanjem sa Rusijom. On je također rekao da će NATO odgovoriti na bilo kakav napad na Poljsku ili baltičke zemlje.

"Prisustvom NATO-a u Poljskoj i baltičkim državama, Rusiji šaljemo snažan signal - ukoliko bude bilo kakav napad na te zemlje, cijela Alijansa će odgovoriti", rekao je Stoltenberg pred samit NATO-a u Londonu.

Prema njegovim riječima, NATO nema listu neprijatelja, ali će odgovoriti ukoliko bude potrebe.

Na pitanje da li se pitanje spora sa Turskom može riješiti do kraja samita u Londonu, Stoltenberg je odgovorio:

"Neću to obećati, no ono što mogu reći jeste da radimo na tome. Ali nije kao da NATO nema plan za odbranu baltičkih zemalja", dodao je Stoltenberg, prenosi Reuters.

U razgovoru za Reuters, američki ministar odbrane Mark Esper je upozorio Ankaru da "ne vide svi prijetnju onako kako je oni vide", te je pozvao u ime jedinstva Alijanse da prestanu sa blokadom plana za Baltik.

Londonska taxi vozila prolaze pored zastava zemalja članica NATO
Londonska taxi vozila prolaze pored zastava zemalja članica NATO

Sastanak četvorke

Emmanuel Macron sastat će se u utorak sa Erdoganom na sastanku kojem
će prisustvovati i njemačka kancelarka Angela Merkel i domaćin, britanski premijer Boris Johnson.

Kraljica Elizabeth će također dočekati lidere u Buckinghamskoj palači.

No, čak i britanski domaćini, koji su tradicionalno veoma pozitivni po pitanju NATO partnerstva, trenutno su razjedinjeni zbog napuštanja Evropske unije i vanrednih izbora koji se održavaju sljedeći mjesec.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG