Dostupni linkovi

Turska odustala od blokade plana odbrane za Baltik 


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom završne konferencije
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom završne konferencije

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da je Turska odustala od blokade plana za jačanje odbrane baltičkih zemalja i Poljske protiv Rusije, prenosi Reuters.

Stoltenberg je medijima rekao nakon samita lidera članica Sjevernoatlantskog saveza da nisu razgovarali o kurdskim snagama, Jedinici narodne odbrane (YPG), koje Turska smatra teroristima te su ranije zahtjevali i od članica NATO-a da ih označe kao takvim.

Uoči samita koji se povodom 70. godina Alijanse održava u Londonu, Ankara je odbijala da podrži plan članica za odbranu balktičkih zemalja i Poljske sve dok ne dobije više podrške u svojoj borbi protiv YPG, uključujući priznanje i drugih država članica da se radi o terorističkoj grupi.

Predsjednik Litvanije saopštio je da Turska nije tražila ništa u zamjenu za odustajanje od blokade.

"Niko nije tražio ništa od nas. Svi smo zahvalni predsjedniku Erdoganu na njegovoj solidarnosti", rekao je predsjednik Litvanije, Gitanas Nauseda novinarima u Londonu.

Na završnoj konferenciji za medije, Stoltenberg je također rekao da se NATO zalaže za dijalog i bolje odnose sa Rusijom te da vjeruje da bi Kina trebala biti dio budućih razgovora o ograničenju ili smanjenju naoružanja.

Lideri zemalja članica NATO-a sa kraljicom Elizabeth
Lideri zemalja članica NATO-a sa kraljicom Elizabeth

U izjavi objavljenoj nakon samita, čelnici 29 zemalja članica ponovo su potvrdili "trajnu transatlantsku vezu" između Evrope i Sjeverne Amerike, kao i sporazum o međusobnoj odbrani u kojem, napad na jednu članicu se smatra napadom na sve.

Lideri su također izjavili da "agresivne radnje" Rusije predstavljaju prijetnju evroatlantskoj sigurnosti te da sve veći uticaj Kine predstavlja mogućnosti ali i izazove za Alijansu.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG