Dostupni linkovi

Putin optužuje Bugarsku da odugovlači sa izgradnjom Turskog toka


Turski tok, ilustrativna fotografija
Turski tok, ilustrativna fotografija

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Bugarsku u srijedu da namjerno odgađa izgradnju ruskog plinovoda Turski tok na svom teritoriju i rekao da bi Moskva mogla pronaći načine da zaobiđe Sofiju ako bude potrebno.

Bugarski premijer Boyko Borissov negirao je bilo kakva namjerna odgađanja, te je rekao da je gradnja započela kasno, odnosno prije tri mjeseca, jer Sofija slijedi pravila Evropske unije p nabavkama kako bi osigurali da Brisel ne blokira projekat.

Rusija gradi Turski tok u dvije linije: prva dionica usmjerena je na opskrbu Turske a druga bi vodila od Bugarske ka Srbiji i Mađarskoj.

Rusija planira započeti sa prvom linijom sljedećeg mjeseca, ali pokretanje druge ovisi o izgradnji potrebne plinske infrastrukture Bugarske, Srbije i Mađarske. Turski tok i Sjeverni tok 2 su neophodni za Moskvu da nastavi izvoz plina u Evropu jer Rusija želi obustaviti tranzit preko Ukrajine.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u ruskom gradu Sočiju, Putin je rekao da Bugarska "namjerno" odgađa provedbu Turskog toka na svom tlu.

"Ako bugarsko liderstvo ne želi (da Turski tok ide kroz njihovu teritoriju), mi ćemo naći drugi način za implementaciju u južnoj Evropi", rekao je Putin bez pojašnjavanja, prenosi Reuters.

U razgovoru za bugarsku privatnu televiziju Borissov je rekao da njegova vlada ubrzava izgradnju plinovoda i pozvao Putina da posjeti i da se sam uvjeri.

"Moj odgovor predsjedniku Putinu je da je dobrodošao posjetiti i vidjeti brzinu kojom izgrađujemo, prosječno pet kilometara dnevno. Krenuli smo kasno, jer se moralo provesti mnogo postupaka. Slijedimo pravila EU, i zato je sigurno da ćemo je graditi ", rekao je Borissov.

Bugarska je u septembru potpisala ugovor vrijedan 1.1 milijardu eura sa saudijskom grupom Arkad kako bi izgradili 474 kilometra plinovoda na svom teritoriju.

Gradnja 'Turskog toka' u tišini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

XS
SM
MD
LG