Dostupni linkovi

Putin: Rusija spremna da podrži kompromis Beograda i Prištine


Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, Soči
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, Soči

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas u Rusiji, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je Moskva spremna da podrži kompromisna rešenja ako su u korist Srbije. Predsednici Srbije i Rusije sastali su se danas (4. decembra) u Sočiju, a tom prilikom razgovarali su i o unapređenju ekonomskih odnosa dve države i odnosima na Zapadnom Balkanu.

Kada je reč o Kosovu, osnova za regulisanje problema, prema rečima Putina, mora da ostane Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Pri tom je Rusija spremna da podrži moguća kompromisna rešenja za kosovski problem, ako budu postignuta između Beograda i Prištine. Naravno da ćemo bez uslova podržati poziciju Srbije", rekao je Putin.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako nije optimista po pitanju postizanja kompromisa Beograda i Prištine o konačnom rešenju za Kosovo, te zahvalio Putinu "na principijelnom stavu Rusije" po pitanju Kosova.

"Nisam optimista o pitanju postizanja konačnog rešenja kompromisom između Beograda i Prištine", izjavio je Vučić u Sočiju.

Putin obećao gas Srbiji

Na zajedničkoj konferenciji dvojice predsednika, Putin je izjavio da će Srbija biti obezbeđena gasom čak i ako Rusija ne postigne dogovor sa Ukrajinom oko tranzita u Evropu.

"Mi smo danas razgovarali o povećanju isporuka gasa u Srbiju", rekao je Putin i ocenio da u privredi raste potreba za gasom.

"Možemo li bez ukrajinskog tranzita da obezbedimo veće količine gasa, to je pitanje koje razmatramo", rekao je.

Putin je dodao da se učešće Srbije u Turskom toku razmatra sa balkanskim i evropskim partnerima.

Rekao je da deo gasovoda od Bugarske do granice sa Mađarskom "skoro gotov", da je već 90 odsto cevi postavljeno. Putin je naveo i da Bugarska "namerno odugovlači realizaciju projekta na svojoj teritoriji" pod spoljnjim pritiskom.

"Ako Bugarska neće, naći ćemo druge puteve za realizaciju naših mogućnosti u Evropi”, naveo je Putin.

Vučić je sa svoje strane Putina izvestio o napretku izgradnje gasovoda na teritoriji Srbije.

"Srbija je gotovo završila izgradnju gasovoda Turski tok na svojoj teritoriji. Taj projekat je velika investicija i šansa", naveo je Vučić.

Putin i Vučić u Sočiju
Putin i Vučić u Sočiju

Strateško partnerstvo prvenstveno u politici i odbrani

Putin je istakao da se odnosi Rusije i Srbije razvijaju u pozitivnom pravcu i da dve zemlje strateško partnerstvo razvijaju pre svega na polju politike i odbrane.

"Naši odnosi se razvijaju jako pozitivno. Naše strateško partnerstvo se potvrđuje svakodnevnim radom. To partnerstvo potvrđuje se razvojem naših odnosa na političkom i bezbednosnom planu, kao i u sferi ekonomskih odnos", izjavio je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare i istakao da je robna razmena dve države u porastu.

"Od prošle godine robna razmena Rusije i Srbije porasla je za dva procenta, a u periodu od januara do septembra ove godine više od devet odsto. Sve to potvrđuje naš rad na unapređenju odnosa", izjavio je Putin.

Ruski predsednik je pozvao Vučića na svečanost povodom 75. godišnjice pobede nad fašizmom, 9. maja 2020. godine, a Vučić Putina da ponovo poseti Srbiju.

"Mi još toplo pamtimo vašu istorijsku posetu Beogradu, jer ste dali snažnu inicijativu za dalji razvoj naših odnosa", rekao je Vučić.

Srbiji treba i saradnja sa EU

Kremlj je prethodno saopštio da je ova poseta predsednika Srbije dugo očekivana i važna.

"Rusija i Srbija su saveznici i partneri. Vezuju nas višestruki odnosi, imamo mnogo toga zajedničkog u kulturno-istorijskom i duhovnom smislu. I, naravno, sve to može da bude preduslov za veoma sadržajne pregovore", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi Interfaks.

Vučić je uoči sastanka sa Putinom rekao da su odnosi sa Rusijom prijateljski, bratski i da, ako Srbija može na nekog da računa u međunarodnoj areni, to je Rusija, kao i "oni na nas".

On je dodao da je Srbiji potrebna saradnja i sa Evropskom unijom i sa Rusijom, "iako je to teško jer nikad neće svi biti sasvim zadovoljni".

"Neki Evropljani su me pred put u Rusiju pitali zašto idem kod Putina. Pa, zato što vi čekate po tri sata u redu, a ja ne moram", naveo je Vučić, dodajući i da delegacije sa Zapada "jure" po svetu kineske predstavnike da se sa njima sretnu radi ekonomske saradnje.

Gradnja 'Turskog toka' u tišini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Vučić je ranije najavio da će s Putinom razgovarati o Kosovu, regionalnim pitanjima, ali i političkoj situaciji u Evropi i svetu, te bilateralnoj saradnji posle potpisivanja sporazuma Srbije i Evroazijske ekonomske unije.

On je takođe 3. decembra izjavio i da je nedavna špijunska afera, afera s ruskim obaveštajcem, što se njega tiče, u Srbiji zatvorena još posle njegovog razgovora s ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

U Sočiju, dan kasnije, Vučić nije konkretno odgovorio na pitanje novinara o špijunskoj aferi i da li je i predsednika Rusije Vladimira Putina pitao “Zašto?”, kao što je izjavio da je pitao ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka, nakon što je 17. novembra 2019. na društvenoj mreži Jutjub (YouTube) objavljen video koji prikazuje ruskog diplomatu kako daje novac srpskom agentu, a čiju je autentičnost potvrdila Bezbednosno-informativna agencija Srbije.

"Mi smo razgovarali o svim temama. Imamo dobre odnose i trudićemo se da dalje čuvamo ne samo prijateljske, već da nadograđujemo te prijateljske odnose", rekao je Vučić novinarima.

Prvo predstavljanje ruskih helikoptera

Za helikoptere Mi-35M, koje je, prema pisanju pojedinih medija, Rusija nedavno isporučila Srbiji, Vučić je izjavio da će “u petak ili u subotu” biti predstavljeni javnosti.

"Lepotice prave, kakve su to mašine. To je sreća za svakog vojnika, za sve ljude koji znaju", rekao je Vučić.

Srbija je prošle godine naručila od Rusije četiri nova desantno-jurišna helikoptera Mi-35M.

Putin na otvaranju Hrama Svetog Save?

Vučić je izjavio i da očekuje da predsednik Rusije Vladimir Putin sledeće godine prisustvuje ceremoniji povodom završetka radova na Hramu svetog Save.

„Nadam se da će sledeće godine biti u Srbiji i zajedno sa nama otvarati Hram Svetog Save, jedan od najvažnijih i najvećih pravoslanih hramova u svetu", rekao je Vučić.

Podsetimo, Srpska pravoslavna crkva i ruska državna kompanija "Gasprom Njeft" potpisali su u martu 2019. u Beogradu sporazum o nastavku ruskog učešća u izvođenju radova na unutrašnjoj dekoraciji Hrama Svetog Save u Beogradu. Sporazumom je predviđeno da Ruska Federacija za izvođenje radova unutar Hrama izdvoji šest miliona evra, uz četiri miliona evra koji su već izdvojeni u tu namenu.

Sastanak u Sočiju je treći susret predsednika Rusije i Srbije u ovoj godini, a sedamnaesti generalno, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG