Dostupni linkovi

Iranski predsjednik poziva na oslobađanje nevinih i nenaoružanih prosvjednika


Pritvoreni prosvjednici, Teheran
Pritvoreni prosvjednici, Teheran

Iranski predsjednik Hassan Rouhani pozvao je da se oslobodi bilo koji nenaoružani i nevin prosvjednik koji je bio zatočen tijekom prosvjeda protiv povećanja cijena benzina, nakon dvotjednih nasilnih sukoba.

Nemiri, koji su započeli 15. studenoga nakon što je vlada naglo povisila cijene goriva za čak 300 posto, proširili su se na više od 100 gradova i mjesta te pretvorili u političku politiku dok su mladi i radnici prosvjednika zahtijevali da klerikalni vođe da odstupe.

"Religijska i islamska milost trebala bi se pokazati, a oni nevini ljudi koji su protestirali protiv povećanja cijena benzina i nisu bili naoružani... trebali bi biti pušteni", rekao je Rouhani u televizijskom govoru.

Iranski klerikalne vođe optužili su "nasilnike" da su povezani sa njihovim izgnanim protivnicima i glavnim stranim neprijateljima - Sjedinjenim Državama, Izraelom i Saudijskom Arabijom, prenosi Reuters.

Teheran nije dao službeni broj smrtnih slučajeva, ali je Amnesty International priopćio 3. prosinca da je zabilježio smrt najmanje 208 prosvjednika, što je nemire učinilo najkrvavijim od ustanka 1979. godine koji je šijitske svećenice doveo na vlast.

Prošlog tjedna priopćeno je da je oko 7.000 prosvjednika uhićeno. Sud je odbacilo tu brojku.

Ministarstvo obavještajnih službi navelo je prošlog tjedna da je najmanje osam osoba povezanih s američkom Središnjom obavještajnom agencijom (CIA) uhićeno tijekom nemira.

XS
SM
MD
LG