Dostupni linkovi

Iranska revolucionarna garda 'uhapsila oko 100 vođa protesta'


Policija privodi demonstrante

Iranska revolucionarna garda uhapsila je oko 100 vođa protesta koji su prošle sedmice eruptirali zbog povećanja cijena benzina, izjavio je u petak (22. novembar) glasnogovornik iranskog pravosuđa Gholamhossein Esmaili, javlja službena novinska agencija IRNA, prenosi Reuters.

"Trupe Islamske revolucionarne garde su u raznim dijelovima zemlje identificirale i uhapsile oko 100 glavnih ličnosti nedavnih nemira", rekao je Esmaili.

Iranska milicija Basidž (Basij) saopćila je da nemiri predstavljaju oblik "svjetskog rata" protiv Teherana, koji je osujećen, i za to optužila Washington, Rijad i Izrael.

Protesti su izbili 15. novembra širom ove zemlje, koja je pod sankcijama, nakon što je cijena benzina povećana za 200 posto.

Vlasti su objavile da su uhapšeni pojedini lideri protesta tokom kojih su napadnute policijske stanice, paljene benzinske stanice i pljačkane radnje, prenio je AFP.

"Rođen je otvoreni svjetski rat protiv ovog sistema i revolucije, a nažalost dijete je umrlo na rođenju", rekao je brigadni general Salar Abnush, zamjenik šefa Basidža, islamske dobrovoljačke milicije.

On je rekao da se ispitivanjima došlo do podataka o "koaliciji zla", koju čine "cionisti, Amerika i Saudijska Arabija", javila je agencija ISNA.

Ured UN za ljudska prava saopćio je da je uznemiren izvještajima o upotrebi bojeve municije u akcijama snaga sigurnosti protiv demonstranata i "značajnom broju žrtava".

Dužnosnici su potvrdili pet smrtnih slučajeva, a Amnesty International je naveo da se vjeruje da je ubijeno više od 100 demonstranata i da bi stvarni broj žrtava mogao biti 200.

XS
SM
MD
LG