Dostupni linkovi

Kina osudila prijedlog zakona Predstavničkog doma SAD-a o Ujgurima


Protest u Istanbulu zbog represije nad Ujgurima, 1. oktobar 2019.
Protest u Istanbulu zbog represije nad Ujgurima, 1. oktobar 2019.

Peking je oštro osudio prijedlog zakona usvojen u Predstavničkom domu američkog Kongresa, kojim se poziva na uvođenje sankcija protiv kineskih zvaničnika zbog politike "proizvoljnog pritvora, mučenja i maltretiranja" ujgurskih muslimana u Kini.

Poziva se na "ciljane sankcije" protiv članova kineske vlade - i spominje ime sekretara Komunističke partije u autonomnoj regiji Sinđijang, Čen Kvuango (Chen Quanguo).

Prijedlog zakona "proizvoljno kleveti napore Kine u suzbijanju terorizma" u sjeverozapadnoj oblasti Sinđijang, koja je dugo na meti napada, navodi se u saopštenju portparolke kineskog Ministarstva vanjskih poslova, Hue Čunjing (Hua Chunying).

Prijedlog zakona treba biti usvojen u Senatu i odobren od predsjednika SAD-a.

Kineske vlasti tvrde da u kampovima, koje oni nazivaju centrima za obuku, Ujguri i drugi pripadnici uglavnom muslimanskih manjinskih zajednica dobijaju obuku kako bi se iskorijenilo siromaštvo u Sinđijangu.

Ujguri su zatvoreni i u cilju borbe protiv, kako navode kineske vlasti, vjerskog ekstremizma.

Ujguri su turkijski narod koji većinski živi u Kini. Ova zajednica muslimanske veroispovijesti tvrdi da je u Kini izložena represiji. U više navrata optuživani su za terorističke napade.

XS
SM
MD
LG