Dostupni linkovi

Kremlj sa 'ironijom posmatra optužbe prema ruskim hakerima'


Kremlj, Moskva

Kremlj je saopštio da sa ironijom posmatra medijske izvještaje u kojima se sugeriše da postoji mogućnost da su, prije održavanja izbora u Velikoj Britaniji, ruski hakeri u javnosti objavili dokumenta o britansko-američkoj trgovini, prenosi Rojters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je veoma lako demonizovati ruske hakere i da se ovakve optužbe koriste da bi se skrenula pažnja sa unutrašnjih problema neke zemlje.

"To je termin koji se neprestano koristi, ruski haker, to je nešto poput fetiša kako bi se skrenula pažnja sa sopstvenih problema. Veoma je zgodno za demonizaciju, da se sakriju sopstveni problemi i koristi ovaj fetiš za zastrašivanje ljudi ruskim hakerima", naglasio je Peskov.

On je istakao da je ruska strana neprestano suočena sa tim i da to posmatra sa određenom dozom ironije.

Kremlj je reagovao nakon što su stručnjaci naveli da objavljivanje i distribucija povjerljivih dokumenata podsjeća na kampanju dezinformisanja koja je prošle godine otkrivena, a nastala je u Rusiji.

Britanska opoziciona Laburistička partija saopštila je 27. novembra da se iz objavljene povjerljive dokumentacije vidi da vladajuća Konzervativna stranka planira da na prodaju ponudi državnu Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) u trgovinskim razgovorima sa Vašingtonom, što je premijer Boris Džonson negirao.

Peskov je dodao da su optužbe prema ruskim hakerima obično zasnovane na nepotvrđenim informacijama i da nisu podržane činjenicima

XS
SM
MD
LG