Dostupni linkovi

Svjetska meteorološka organizacija: Godina 2019. jedna od najtoplijih


Morska kornjača

Ova godina bila je jedna od najtoplijih od kada se vrše mjerenja, na kraju "izuzetno" vruće decenije, saopštila je Svjetska meteorološka organizacija (SMO).

Prethodna decenija bila je najtoplija od 19. vijeka, a posljednjih pet godina takođe su bile najtoplije od kada se vode arhive, navodi tijelo UN-a.

Ove godine temperatura je veća za 1,1 stepen Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba, po čemu je 2019. na putu da bude druga ili treća najtoplija od kada se obavljaju mjerenja, pokazuju podaci od januara do oktobra.

SMO upozorava da nivo mora raste sve brže, da se led topi i da nekadašnji "stogodišnji" toplotni talasi i poplave postaju sve češći.

Milioni ljudi primorani su da napuste svoje domove zbog ekstremnih vremenskih pojava poput ciklona, uragana i poplava, navodi SMO.

Ova godina donijela je suše u mnogim dijelovima svijeta i dva velika toplotna talasa u Evropi, krajem juna i krajem jula.

"Ukoliko sada ne preduzmemo hitnu klimatsku akciju, onda ćemo se kretati prema povećanju temperature za više od tri stepena Celzijusa do kraja vijeka, uz još štetniji uticaj na ljudsko blagostanje", izjavio je generalni direktor SMO-a, Petteri Taalas.

Izvještaj je objavljen u vrijeme kada su se predstavnici država sastali u Madridu radi nove runde pregovora o klimi pod okriljem UN-a.

Učesnici sastanka su pod pritiskom da usvoje ambiciozniji plan o smanjenju emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i dovode do klimatskih promjena.

Pročitajte i pogledajte:

Zašto je vrijeme 'klimatske krize'?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00
Zašto poruka Grete Thunberg ljuti konzervativce?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00
Da li će biljke i životinje preživjeti ljude?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00
Greenland: Svakog dana se otope milijarde tona leda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

XS
SM
MD
LG