Dostupni linkovi

Slučaj ubijene novinarke: Malteški premijer najavio ostavku u januaru


Slika novinarke Dafne Karuane Galisije na protestima građana

Premijer Malte Džozef Muskat izjavio je da će podneti ostavku u januaru posle pritisaka građana koji traže istinu o ubistvu istraživačke novinarke Dafne Karuane Galisije, prenosi AP.

U televizijskom obraćanju Muskat je sinoć rekao da je obavestio predsednika Malte da će dati ostavku sa mesta predsednika vladajuće Laburističke partije 12. januara i da će u danima koji slede podneti ostavku na premijersko mesto.

Ovog vikenda su izvori bliski Laburističkoj stranci najavili da će Muskat napustiti funkciju u januaru, čim stranka izabere novog lidera.

Nekoliko sati pre Muskatovog obraćanja hiljade Maltežana protestovalo je ispred zgrade suda u glavnom gradu Valeti tražeći da on ode.

"Kao premijer pre dve godine sam obećao da će pravda biti zadovoljena u slučaju ubistva Dafne Karuane Galicije. Danas sam tu da vam kažem da sam održao reč", izjavo je Muskat na početku sinoćnjeg obraćanja.

On je rekao da pored toga što je troje ljudi uhapšeno odmah posle ubistva Karuana Galicija kao neposredni počinioci, sada je neko optužen kao glavna osoba koja stoji iza tog ubistva.

Mislio je na istaknutog malteškog biznismena Jorgena Feneča protiv koga je u subotu uveče podignuta optužnica za navodno saučešće u ubistvu i organizovanje i finansiranje napada na novinarku. Feneč se izjasnio da nije kriv.

Muskatov bivši šef kabineta Kit Šembri povezan je sa ubistvom. Šembri je bio među članovima vlade koji su "pogođeni" istraživačkim novinarskim radom Karuane Galizcije. Šembri koji je podneo ostavku prošle nedelje bio je priveden i saslušan u policiji ali je kasnije pušten na slobodu. On demantuje da je počinio bilo šta protivzakonito.

Laburisti imaju komotnu većinu u parlamentu i ukazuju da bi novi partijski vođa mogao da postane premijer bez potrebe održavanja izbora.

Dafne Karuana Galicija, istraživačka novinarka opisivana kao "VikiLiks u jednoj osobi", ubijena je bombom postavljenom pod njen automobil 2017.

Zahvaljujući njoj, svetlost dana su ugledali dokumenti iz tzv. "Panamskih papira" koji su se odnosili na Maltu a otkrila je i dokumenta koja su pokazivala da su panamske kompanije u vlasništvu tadašnjeg ministra energetike a sada ministra turizma Konrada Micija i Kita Šembrija primale više hiljada evra na dan od firme iz Dubaija za nepoznate usluge.

XS
SM
MD
LG