Dostupni linkovi

"Panama Papers" u Rusiji, Ukrajini i Azerbejdžanu


Panama Papers

Piše: Charles Recknagel (Prevela: Ena Stevanović)

Mnogi lideri bivših sovjetskih republika su osudili korištenje off-shore zona za skrivanje bogatstva rekavši da se na taj način umanjuje kapital njihovih država.

Međutim, curenje podataka panamske odvjetničke tvrtke "Mossack Fonseca" koja se specijalizirala za off-shore kompanije, pokazuje da su barem tri regionalna lidera koristila off-shore kompanije za skrivanje milijardi dolara izvan svoje države.

Jedan od njih je ruski predsjednik Vladimir Putin koji nije direktno imenovan u navedenim podacima, ali je usko povezan s nekim ko jeste: njegovim dugogodišnjim prijateljem Sergejem Rolduginom.

Drugi je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, a treći je azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev čija supruga i kćeri su dioničari u nekoliko off-shore tvrtki.

Informacije o umiješanosti drugih ključnih politilčki lidera bivših sovjetskih zemalja će biti dostupne narednih dana. Jedno ime koje bi se tu moglo naći je ime kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva, čiji se unuk Nurali Kazaliev pojavljuje u podacima kompanije Mossack Fonseca.

Informacije koje su već iscurile ukazuju na to da su autoritarni lideri učinili brojne iznimke za sebe, dok pozivaju druge da drže novac kod kuće. U nastavku navodimo nekoliko ključnih tačaka za razmatranje.

Putinov krug

Putin se već godinama sumnjiči za gomilanje ogromnog osobnog bogatstva. Curenje informacija njegove vlastite administracije 2007. godine ukazuje na to da bi se moglo raditi o 40 do 70 milijardi dolara.

Međutim do curenja podataka tvrtke "Mossack Fonseca" nije bilo poznato koje metode ruski predsjednik koristi kako bi zadržao razmjere svog bogatstva u tajnosti.

Podaci koji su iscurili pokazuju da bi jedna od ključnih metoda moglo biti korištenje bliskih i pouzdanih prijatelja, kao što je Sergej Roldugin, profesionalni violončelist, osnivač i umjetnički ravnatelj Glazbene kuće St. Petersburg.

Roldugin, koji je kum Putinove najstarije kćeri Marije, je na čelu nekoliko off-shore tvrtki koje primaju kredite i uplate iz Rusije, skrivaju ta sredstva, a potom produžuju kredite ruskim tvrtkama u kojima Putin ima neki interes.

"Ja nisam poslovan čovjek, nemam milijune", rekao je Roldugin za The New York Times 2014. godine. Curenje podataka pokazuje da to može biti istina. U stvari, on je samo posrednik za skrivanje milijardi dolara, pri čemu bogatstvo ne mora pripadati njemu.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Dobar primjer je Sandalwood Continental Ltd, jedna od off-shore kompanija registriranih na Roldugina. Ova kompanija je dobila milijardu dolara u zajmovima od različitih ruskih banaka i ostalih off-shore tvrtki u periodu od 2009. do 2012. godine, uključujući i kredite od banke Rossia koja je u državnom vlasništvu i koju zapadni zvaničnici već dugo nazivaju "Putinovom rođačkom bankom".

Određena količina tog novca se kasnije vratila Putinovom unutarnjem krugu u obliku gotovo beskamatnih kredita u iznosu od 11,3 milijuna dolara u 2010. i 2011. godini koje je dobila tvrtka Ozon, koja je vlasnik skijališta Igora u blizini St. Petersburga. U tom skijalištu čiji je Putin pokrovitelj i znan gost je njegova kćer Katja proslavila vjenčanje 2013. godine.

Puni iznos novca koji dolazi i odlazi iz off-shore kompanija registriranih na Roldugina je nepoznat. Podaci koji su procurili također pokazuju da još jedna njegova off-shore tvrtka International Media Overseas ima 12,5 posto udjela u najvećoj ruskom TV agenciji za oglašavanje pod nazivom VI (ranije poznatoj kao video International). Roldugin je također vlasnik 3,2 posto dionica banke Rossia.

Petro Porošenko

Kad se Porošenko kandidirao za predsjednika 2014. godine obećao je da će prodati Roshen, najveću ukrajinsku kompaniju slastica i glavni izvor njegovog bogatstva procijenjenog na 858 milijuna dolara.

Petro Porošenko
Petro Porošenko

Ali, podaci kompanije Mossack Fonseca su pokazali da Porošenko nikada nije prodao svoju imovinu i da ju je umjesto toga prebacio na off-shore tvrtku BVI Prime Asset Partners, Ltd, koja je registrirana na Britanskim Djevičanskim otocima.

Na taj način Porošenko, koji je jedini dioničar njegove off-shore tvrtke, nije više morao prijavljivati prihode iz kompanije Roshen na svom godišnjem poreznom izvještaju. To je mogao učiniti jer je BVI Prime Asset Partners izračunala da dionice u off-shore kompaniji imaju ukupnu vrijednost od samo hiljadu dolara.

Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), jedna od medijskih grupa koje istražuju podatke koji su procurili je pitala financijsku grupu sa sjedištem u Kijevu koja savjetuje Porošenka zašto ukrajinski predsjednik nije spomenuo strane prihode u svom financijskom izvještaju iz 2014. godine.

Makar Paseniuk, direktor financijske grupe ICU je odgovorio da je razlog bio jer "dionice BVI Prime Asset Partners Limited nemaju nominalnu vrijednost, a u prijavi poreza za 2014. godinu je bilo potrebno navesti samo dionice koje imaju nominalnu vrijednost."

Prebacivanje imovine u off-shore kompaniju je omogućilo Porošenku da izbjegne poreze u Ukrajini i da stvori utisak da mu Roshen više ne pripada.

No, činjenica da je koristio off-shore kompaniju bi mogla ponovo proganjati Porošenka iz dva razloga: Porošenko je osnovao svoju kompaniju 2014. godine da zaštiti svoju osobnu imovinu i uštedi na porezima tačno u vrijeme kada je pozivao rezerviste i tražio od građana da se žrtvuju jer su pro-ruski separatisti zauzeli teritorije na istoku države. Ukrajinska javnost ne može da ne shvati ovu ironiju.

Osim toga Porošenkove off-shore aktivnosti bi mu mogle uzrokovati i pravne nevolje.

Yevhen Cherniak, analitičar Transparency Internationala u Ukrajini, je rekao OCCRP-ju da je Porošenko možda prekršio ukrajinska pravila kojima se predsjedniku države zabranjuju poslovne aktivnosti i davanje lažnih informacija u poreznim deklaracijama.

Obitelj Alijev

Ilham Alijev
Ilham Alijev

Podaci koji su procurili potvrđuju da obitelj azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva često koristi off-shore kompanije da sakrije svoje bogatstvo.

Navedeni podaci potkrepljuju mnoge informacije koje je ranije objavio azerbejdžanski servis RSE, posebno zavtorena novinarka Hadidža Ismajilova. Ismajilova je osuđena na 7,5 godina zatvora na temelju optužbi za utaju poreza i nezakonitih poslovnih aktivnosti koje skupine za ljudska prava nazivaju odmazdom za njeno izvještavanje o korupciji koje uključuje i visoke vladine dužnosnike.

Podaci koji su iscurili pokazuju da je supruga azerbejdžanskog predsjednika Mehriban Alijeva 2015. godine imenovana za menadžericu off-shore panamske firme pod nazivom Panamanian UF Universe Foundation koja je osnovana 2003.godine. Ova tvrtka, koja je deaktivirana 2007. godine, je imala kontrolu nad glavnim azerbejdžanskim konglomeratom AtaHolding.

Podaci također ukazuju na to da su dvije kćeri azerbejdžanskog predsjednika Lejla i Arzu Alijeva kontrolirale panamsku firma s udjelom u grupi poduzeća koja razvijaju azerbajdžanska zlatna polja.

Podaci, također, pokazuju da je predsjednikova sestra Sevil Alijeva jedini dioničar off-shore kompanije koja je osnovana 2005. godine na Britanskim Djevičanskim otocima.

U maju 2012. godine, u zajedničkoj istrazi RSE i OCCRP-a, Ismajilova je otkrila da je azerbajdžanska prva obitelj osobno profitirala od izgradnje nove 134 milijuna dolara vrijedne koncertne Kristalne dvorane koja je izgrađena u svrhu održavanja Eurosonga.

Umiješanost obitelji Alijev je dokazana kroz skriveno vlasništvo građevinske kompanije Azenco koja je potajno postala kooperant kompaniji Alpine Bau Deutschland, jedinoj kompaniji koja se u službenim dokumentima navodi kao graditelj dvorane.

Istragom nekoliko podređenih kompanija se pokazalo da je kompanija Azenco registrirana na adresi Alijeve supruge i dvije kćeri.

Azenco je rutinski dobivao ugovore za projekte koje financira država, a evidencije državne Agencije za nabavu pokazuju da je samo u 2010. godini dobila ugovore vrijedne 79 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG