Dostupni linkovi

Razgovori o klimi u Madridu, 'tačka bez povratka'


Mapa sa porastom nivoa mora i okeana u posljednjih 22 godine na Svjetskoj konferenciji o klimatskim promjenama u Parizu 2015. godine
Mapa sa porastom nivoa mora i okeana u posljednjih 22 godine na Svjetskoj konferenciji o klimatskim promjenama u Parizu 2015. godine

Veliki samit UN-a o klimatskim promjenama počinje u ponedjeljak (2. decembar) u Madridu uz učešće delegacija iz 200 zemalja radi usklađivanja regulativa i ostvarenja ciljeva za ograničenje globalnog otopljenja, kako je predviđeno Sporazumom iz Pariza.

Samit traje dvije sedmice i počet će prenosom funkcije predsjedavajućeg na čileansku ministricu za ekologiju Carolinu Schmidt.

Konferencija je trebalo da se održi u Čileu ali je prebačena u Španiju zbog velikih antivladinih protesta.

Carolina Schmidt je sastanak nazvala i "konferencijom provođenja" jer će delegati pokušati riješiti sporna pitanja sa prošlogodišnjeg samita u Katovicama u Poljskoj.

Među spornim pitanjima je i način formiranja sistema funkcionalnog međunarodnog trgovanja emisijama štetnih gasova i odštete siromašnijim državama za gubitke i štetu nanesenu klimatskim promjenama.

U međuvremenu, Save the Children navodi da su klimatski šokovi milione u Africi ostavili gladne.

Dobrotvorna organizacija kaže da je 33 miliona ljudi na granici neuhranjenosti zbog ciklona i suša.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres upozorio je 1. decembra da su smanjenja dogovorena prema Sporazumu iz Pariza do sada bila potpuno neadekvatna u ograničenju rasta temperature vazduha.

"Tačka povratka više nije preko horizonta", upozorio je prvi čovjek UN-a.

Učesnici samita suočavaju se i sa pritiskom globalnog pokreta za borbu protiv klimatskih promjena na čelu sa švedskom tinejdžericom Gretom Thunberg.

Krajem sedmice se više hiljada demonstranata okupilo u gradovima od Australije do Indije i Evrope kako bi ukazali na "hitnost reagovanja" i na sve jače naučne dokaze o posljedicama globalnog zagrijevanja.

Pročitajte i pogledajte:

Zašto poruka Grete Thunberg ljuti konzervativce?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00
Da li će biljke i životinje preživjeti ljude?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00
Greenland: Svakog dana se otope milijarde tona leda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

XS
SM
MD
LG