Dostupni linkovi

Novi protest u Mostaru zbog deponije


Detalj sa protesta u Mostaru
Detalj sa protesta u Mostaru

Nekoliko desetina građana prigradskih naselja Bijelo Polje i Vrapčići, u organizaciji Udruženja “Jer nas se tiče”, okupili su se u ponedjeljak uveče pred ulazom u Javno preduzeće “Deponija”, u još jednom protestu kojim traže zatvaranje i sanaciju tog odlagališta otpada na lokalitetu Uborak, sjeverno od Mostara.

Riječ je o mještanima koji žive uz tu deponiju, koji su je u junu blokirali, usljed čega skoro 11 dana nije odvožen otpad sa mostarskih ulica, te je grad bukvalno bio zatrpan smećem.

Građani su se još jednom pred deponijom Uborak okupili dan uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamenta entiteta Federacija BiH, na kojoj bi jedna od tačaka dnevnog reda trebala biti i informacija o stanju deponije Uborak, na zahtjev Kluba opozicionih zastupnika Demokratske fronte i Građanskog saveza.

Mostarci traže zatvaranje deponije Uborak
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Jedan od predstavnika građana, Nijaz Hodžić podsjetio je da Federalno ministarstvo okoliša i turizma ovih dana nije izdalo produženje okolinske dozvole Javnom preduzeću Deponija. “Mi sad očekujemo rješenje u smislu da deponija bude zatvorena”, izjavio je Hodžić. Građani su prilikom prve blokade deponije u junu ustvrdili da na Uborku nije odlagan samo predviđeni kruti, nego i animalni, te medicinski otpad.

Hodžić je ustvrdio da bi 4. decembra najkasnije trebala doći federalna inspekcija i zapečatiti deponiju, jer 3. decembra ističe aktuelna upotrebna dozvola deponiji.

On je kazao i da komisija, formirana od predstavnika vlasti i građana, koja bi radila na iznalaženju nove lokacije za deponiju, nije ništa uradila i nije uopće zasjedala za tri mjeseca otkako su građani pristali na deblokadu deponije, pod uslovom da takva komisija bude osnovana. Hodžić je za to optužio gradonačelnika Mostara Ljubu Bešlića.

“Imao je tri mjeseca da to riješi, a nije ništa uradio”, ustvrdio je Hodžić.

Podsjećanja radi, do blokade deponije došlo je nakon što su krajem maja nevladine organizacije iznijele podatke da se na deponiju Uborak odlaže mulj sa pročistača otpadnih voda, za kojeg se sumnja da sadrži otrovne materije, uključujući i bojni otrov piralen.

Jedan od okupljenih mještana, Nusret Džeko, izjavio je da su građani još jednom izašli pre deponiju, “jer nas truju”, te da se ne može živjeti od nesnosnog smrada. On je ustvrdio i kako je zdravstveno stanje lokalnog stanovništva posljednjih godina katastrofalno.

Gradonačelnik Ljubo Bešlić ovih dana je medijima izjavio da je posljednji inspekcijski nalaz pokazao da je stanje na Uborku 'solidno'.

"U svemu ovom ima previše političke priče i nekih, rekao bih, privatnih poruka", rekao je Bešlić, najavivši da će biti upućen zahtjev za ponovnu dodjelu produžetka okolišne dozvole za deponiju Uborak.

On je ustvrdio i da oni koji žive u blizini deponije su "nastanjeni bespravno", što su građani na okupljanju demantovali.

XS
SM
MD
LG