Dostupni linkovi

SAD će tokom NATO samita razgovarati o kineskim izazovima


Američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping u Kini u novembru 2017.
Američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping u Kini u novembru 2017.

Sjedinjene Države će tokom narednog NATO samita raspravljati o prijetnjama koje predstavlja Kina, uključujući dominaciju nad 5G telekomunikacijskom mrežom, saopštili su zvaničnici, piše Reuters.

NATO samit kojem će prisustvovati američki predsjednik održava se u Londonu naredne sedmice.

Čak i u periodu kada Sjedinjene Države i Kina pokušavaju da postignu dogovor o prvoj fazi trgovinskog sporazuma. viši zvaničnik administracije rekao je da će Sjedinjene Države insistirati na tome da NATO saveznici koriste pouzdane mrežne pružatelje usluga.

"Ovo je veoma visok prioritet za nas i predsjednik će ponoviti tu poruku", rekao je zvaničnik.

Sjedinjene Države upozorile su saveznike protiv korištenja opreme kineske kompanije Huawei Technologies Co Ltd, rekavši da bi oprema kompanije mogla biti korištena za kinesko špijuniranje. Zabrinutosti su usredotočene na kineski zakon o suradnji domaćih tvrtki s vladom na pitanjima sigurnosti, a kritičari kažu da bi ih to moglo natjerati da budu sredstvo za špijunsko kinesko poslovanje.

Huawei negira optužbe Washingtona.

Američki dužnosnik dodao je da Kina predstavlja izazov za NATO i da želi potkopati međunarodni poredak utemeljen na pravilima.

"Kina aktivno traži veće prisustvo i više uticaja širom svijeta, uključujući i područja koja su u odgovornosti NATO-a", rekao je zvaničnik novinarima.

Napetosti između Washingtona i Pekinga porasle su u srijedu kada je Trump potpisao zakon kojim se podržavaju demonstranti Hong Konga i prijeti Kini sa mogućim sankcijama u slučaju kršenja ljudskih prava.

Ne propustite pročitati:

XS
SM
MD
LG