Dostupni linkovi

Trump: SAD ne žele sa Kinom razgovarati o Huaweiju


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Uoči pokušaja dvije najveće ekonomske sile da zaustave eskalaciju trgovinskih tenzija, američki predsjednik Donald Trump saopštio je u srijedu da Sjedinjene Države ne žele razgovarati sa Kinom o tehnološkoj kompaniji Huawei, koju su iz SAD stavili na crnu listu.

"Radi se o pitanju nacionalne sigurnosti", rekao je Trump novinarima ispred Bijele kuće. "Huawei je velika briga za našu vojsku, naše obavještajne agencije i mi ne poslujemo sa Hauweijem."

"Vidjet ćemo šta se događa sa Kinom, ali Huawei nije igrač o kojem želimo raspravljati", rekao je Trump.

Američki predsjednik u prošlosti je govirio da bi bio otvoren za uključivanje Huaweija u razgovore o postizanju trgovinskog sporazuma s Pekingom.

Trump i kineski lider Si Điping su se ranije ovog ljeta dogovorili da će Sjedinjene Države ublažiti sankcije koje su nametnuli kineskoj tehnološkoj kompaniji te da će Kina izvršiti neodređenu kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda.

Zbog brige za nacionalnu sigurnost SAD su u maju stavile Huawei na crnu listu odjela za trgovinu uz pojašnjenje da ova kompanija predstavlja sigurnosnu prijetnju i da svojom telekomunikacionom opremom može špijunirati druge zemlje.

XS
SM
MD
LG