Dostupni linkovi

Dodik: PIK ne odlučuje, neće biti migrantskih centara u RS


Migranti u skrivanju na jugu Hercegovine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Savjet za sprovođenje mira (PIK) u BiH ne može da donosi odluke u vezi sa migrantskom krizom u BiH i ponovio da u Republici Srpskoj neće biti migrantskih centara.

"Postoji odluka vlasti u Republici Srpskoj da na njenoj teritoriji neće biti pravljeni centri za migrante u Srpskoj i tako će i biti", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić izjavio je juče da su taj kanton posjetili predstavnici britanske Ambasade u BiH i da su vlasti dobile obećanje da će zemlje članice PIK-a 5. decembra razmatrati pitanje migrantske krize, te da će biti formirani centri na teritoriji Federacije BiH i Republike Srpske.

Savjet za provođenje mira (Peace Implementation Council - PIC) uspostavljen je u Londonu u decembru 1995. godine, u cilju međunarodne podrške u sprovođenju Dejtonskog sporazuma iz novembra iste godine, kojim je okončan rat u BiH.

PIK se sastoji od 55 zemalja i organizacija koje na različite načine pružaju podršku mirovnom procesu – obezbjeđujući finansijska sredstva, dajući trupe u sastav EUFOR-a, ili direktno sprovodeći operacije u Bosni i Hercegovini. U PIK je takođe uključen jedan broj posmatrača koji se mijenja.

Preko Doboja na sjeveru Bosne i Hercegovine, prema podacima lokalne policije, vozom mjesečno prođe oko 3.000 migranata.

Njima zadržavanje u tom gradu u Republici Srpskoj nije dozvoljeno, jer vlasti tog bh. entiteta ne dozvoljavaju migrantima boravak nigdje na području RS.

Dozvoljeno im je je da sačekaju voz koji prevozi putnike do Bihaća, gdje se nalaze migrantski centri, a čije zatvaranje traže predstavnici Evropske unije i Evropske komisije.

XS
SM
MD
LG