Dostupni linkovi

U potrazi za rješenjem za migrante prije zime


Migrants stand in fog inside Vucjak camp near Bihac
Migrants stand in fog inside Vucjak camp near Bihac

Kriza u Unsko-sanskom kantonu na zapadu BiH prijeti da eskalira nakon što migrantski kamp Vučjak u potpunosti bude raspušten, jer novih smještajnih kapaciteta nema, a postojeći su s dolaskom zime, sve popunjeniji.

Potpuno zatvaranje kampa od Bosne i Hercegovine zatražili su jučer tokom posjete predstavnici Evropske unije i Evropske komisije.

"Mnogo smo govorili o Vučjaku, no šokantno je vidjeti kako to u stvarnosti izgleda. Ovo mjesto migrantima očito ne može pružiti ni osnovni smještaj ni ostale usluge. Ponovit ću, ovaj kamp se mora zatvoriti i treba se pronaći alternativni smještaj", kazala je Michela Matuella iz Evropske komisije.

Kamp Ušivak kod Hadžića u Sarajevu, pominjan kao jedna od alternativa u koju bi migranti mogli biti smješteni, ih ne može primiti.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) više od 800 osoba ne može biti primljeno, a u kampu ih ima već oko 750.

Lokacije koje su do sada predlagane kao alternative nisu prihvatljive za lokalne zajednice koje ne žele migrante na svojoj teritoriji, a Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine ih na to ne može natjerati, kako je to prošle sedmice kazao i ministar Dragan Mektić.

"Tražim nove lokacije, međutim niko ne da lokacije, svugdje su problemi gdje god identifikujemo lokaciju, lokalna zajednica sazove opštinsko vijeće ili skupštinu i donese odluku", tvrdi Mektić.

Za svo to vrijeme migranti pristižu.

Ambasadori u kampanji

BiH je izložena kritikama iz Evropske unije, jer nije predložila adekvatne lokacije za dodatne prihvatne objekte.

I ambasadori SAD, Italije, Velike Britanije, Francuske i Njemačke u BiH uključili su se u kampanju obezbjeđivanja smještajnih kapaciteta, o čemu su u Sarajevu razgovarali sa članovima Predsjedništva BiH.

Potvrdili su to i predstavnici delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke i Bundestaga, prilikom današnjeg susreta sa članovima Predsjedništva BiH i Vijeća ministara.

Christian Schmidt, Christian Schwarz-Schilling i Stephan Mayer u Sarajevu
Christian Schmidt, Christian Schwarz-Schilling i Stephan Mayer u Sarajevu

Pomoć će biti pružena u vidu pomoći u opremi Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, izražena je spremnost i da predstavnici njemačke civilne zaštite pomognu u organizaciji kampova, te pomoć Frontexa (Evropska agencija za zaštitu granice i obale).

Kristijan Šmit, član Bundestaga i izvjestilac Komisije njemačkog parlamenta za Zapadni Balkan, navodi kako i za to postoji uslov.

"Čekamo da dođe do zajedničkog rješavanja i dogovora kako bismo mogli da damo zajedničku podršku, a mi čekamo da podršku i saglasnost da gospodina Milorada Dodika iz Republike Srpske (predsjedavajući Predsjedništva BiH)", jasan je Šmit.

Uslov je između ostalog da za razliku od sadašnjeg stava migranti moraju biti ravnomjerno raspoređeni po cijeloj teritoriji BiH i humano zbrinuti.

Zaštita europske granica

Međutim, kako smatra Zoran Ivančić iz Centra za građansko zastupanje, ako bi se htjelo, lokacije se mogu naći, ali sumnja da Bosna i Hercegovina igra dvostruku igru.

"Mislim da kriza eskalira namjerno da to nije propust naših vlasti nego da se neljudskim uslovima želi odvratiti od njihovog dolaska, jer nemamo kapaciteta da cijelu istočnu granicu štitimo. Novca ima, kapaciteta ima, problem bi se mogao riješiti, nego ta situacija je namjerno takva kakva je", ocjenjuje Ivančić.

Zemlje Balkana suočene su s tim i da međunarodna zajednica ne pokazuje znakove odgovornosti, kaže politički analitičar Srećko Latal.

"Prije svega Evropska unija koja, mislim, apsolutno ignoriše ozbiljnost situacije ne samo u BiH, već i u ostatku Balkana i pokušava da tu migrantsku krizu riješi na Balkanu, kako bi spriječila da ti migranti dođu u Evropsku uniju", smatra Latal.

EU signali

Latalove ocjene potvrdili su i iz njemačke delegacije, navodeći kako je cilj odvratiti migrante od ulaska u EU.

"Kada shvate da iz Bosne i Hercegovine ne mogu u Evropsku uniju neće više dolaziti", teza je koju je prenio sekretar Bundestaga u Ministarstvu unutrašnjih poslova Njemačke Štefan Majer, danas u Sarajevu gdje se susreo sa predstavnicima Predsjedništva BiH.

"Mislim da bi bio pogrešan signal ukoliko bi članice EU otvorile granice i primile izbjeglice, jer to bi za njih značilo da je dovoljno da dospijete na evropski kontinent i bićete raspoređeni po zemljama EU. Mislim da je to pogrešno. Po mom mišljenju neophodno je da se zaštite vanjske granice kako bi mi odlučimo ko ima pravo da uđe u EU a ne da dozvolimo ili da bude kako je sada moguće da ulaze krijumčari ili okorjeli kriminalci", kaže Majer.

Za to vrijeme migranti za koje nema mjesta u centrima se smrzavaju u Vučjaku čije gašenje su tražile brojne organizacije i Evropska komisija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG