Dostupni linkovi

EU: Dostupan značajan novac za nove lokacije za migrante u BiH


Kamp Vučjak prvog dana novembra
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

Video snimljen u kampu 'Vučjak' prvog dana novembra

Evropska unija je informisana o odluci vlasti Bosne I Hercegovine da se dodijele dva dodatna objekta za prijem migranata na području izvan Unsko-sanskog kantona, saopšila je Delegacija EU u BiH.

Kako se navodi, ova odluka će smanjiti pritisak na vlasti Bihaća i Unsko-sanskog kantona, koji su do sada migracijski priliv nosili na svojim plećima.

"Evropska unija će nastaviti sa angažmanom kako bi pomogla u iznalaženju održivih i prihvatljivih rješenja za sve. Značajna EU sredstva već su dostupna za osposobljavanje ovih novih lokacija. Očekujemo da će ovo dovesti do brzog zatvaranja lokacije 'Vučjak'", stoji u saopštenju.

Prioriteti finansijske podrške EU također uključuju i pružanje humanitarne pomoći, smještaj, hranu, odjeću, komunalije, medicinsku pomoć, obrazovanje, usluge zaštite djece, itd.

Od 36 miliona eura pomoći EU koja je pružena od početka 2018. godine, gotovo 94 posto je potrošeno na brigu za migrante, uključujući uspostavljanje i upravljanje pet privremenih prihvatnih centara (Ušivak, Borići, Bira, Miral i Sedra). Preostalih 6 posto iskorišteno je za pomoć Bosni i Hercegovini u cilju jačanja kapaciteta za upravljanje migracijama.

"Očekujemo od svih vlasti u zemlji da zajedno i u dobroj namjeri nastave raditi na iznalaženju načina za podjelu odgovornosti i dugoročna rješenja", ističe se u saopštenju.

Danas ističe i rok do konačne odluke o sudbini dva prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu - Bire u Bihaću i Mirala u Velikoj Kladuši, u kojima je smješteno oko 2.000 izbjeglica i migranata.

Takođe, još nije poznato šta će biti sa blizu 1.000 osoba, koliko ih trenutno boravi u kampu Vučjak nadomak Bihaća, čije je zatvaranje nedavno zatražio i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler tokom posjete Bihaću, 5. novembra.

Vlada Federacije BiH odlučila je na telefonskoj sjednici da ustupi na korištenje Ministarstvu sigurnosti BiH kasarnu Ljubače kod Tuzle i kasarnu Blažuj, u okolini Sarajeva, navodi se u odluci od 11. novembra u koju je Radio Slobodna Evropa imala na uvid.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je u četvrtak, 14. novembra u Sarajevu da su za migrante i izbjeglice obezbijeđene dvije nove lokacije u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

XS
SM
MD
LG