Dostupni linkovi

Novi protest 'Ne davimo Beograd', traži se smena Malog


'Živi lanac' za smenu Siniše Malog
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

'Živi lanac' za smenu Malog

Ispred Vlade Srbije održan je drugi protest inicijative Ne davimo Beograd. Učesnici protesta zatražili su smenu ministra finansija Srbije Siniše Malog nakon potvrde Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da je Mali plagirao doktorat.

Pod parolom "građani najjača karika" okupljeni su napravili "živi lanac za odbranu institucija" oko zgrade Vlade Srbije.

"Vreme je da odbacimo lance kojima je nas je kriminalno- partijska elita vezala", poručio je okupljenima aktivista inicijative Ne davimo Beograd Vladimir Radojičić.

On je rekao da je prošlo sedam dana od odluke kojom je doktorat proglašen plagijatom, 1.312 dana od rušenja u Hercegovačkoj i više od 2.000 dana od poplava u Obrenovcu kada je Siniša Mali kao gradonačelnik Beograda pozvao građane da ostanu u svojim domovima, a da je on i dalje na funkciji.

"Vreme je da kažemo - dosta je", rekao je Radojičić.

Inicijativa je juče predala Vladi Srbije i premijerki Ani Brnabić i formalni zahtev za hitno razrešenje ministra finansija. Zatražili su da to bude učinjeno na današnjoj sednici Vlade, ali se to nije dogodilo.

"Ana Brnabić se oglušila o naš zahtev", istakao je Radojičić i dodao da je trenutna vlast "okov na nogama i rukama građana".

"Vlast pripada nama, a ne kriminalno-partijskoj eliti koja uzgaja marihuanu, prodaje oružje, ruši u Hercegovačkoj, otima penzije i brine isključivo o privatnim interesima", rekao je on.

Prvi protest inicijative Ne davimo Beograd održan je u ponedeljak ispred Ministarstva finansija, kada je poručeno da je Mali od građana dobio "crveni karton". Jutro uoči tog skupa aktivisti inicijative su na vrata Ministarstva finansija stavili lance sa namerom da Siniši Malom onemoguće ulaz u zgradu.

Podsetimo, Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu je na sednici održanoj 21. novembra jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije. Navodi se da je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora. Senatu Univerziteta predloženo je da postupi po pravilniku o poništavanju doktorata.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je nekoliko dana nakon odluke Beogradskog univerziteta da Siniša Mali ostaje u Vladi, kao i da je ta odluka za nju – politička.

XS
SM
MD
LG