Dostupni linkovi

Počelo suđenje aktivisti "Ne davimo Beograd"


Beograd na vodi (Belgrade waterfront) naselje u izgradnji na obali Save
Beograd na vodi (Belgrade waterfront) naselje u izgradnji na obali Save

Suđenje aktivisti Inicijative Ne davimo Beograd Dobrici Veselinoviću zbog organizovanja protesta radi smrti dvoje radnika na gradilištu "Beograda na vodi", počelo je danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Kako je saopšteno iz ove organizacije Veselinović je tim povodom izneo da u “Ne davimo Beograd” ne izbegavaju sudske pozive:

“Mi se ne krijemo iza poznatih roditelja, niti pokušavamo da rupama u zakonu i drugim metodama zaobiđemo kazne. Da, krivi smo što smo 14. septembra 2018. godine ispred Vlade Srbije organizovali protest `Koliko vredi život u Srbiji` kao reakciju na smrt dvoje radnika na gradilištu `Beograda na vodi`. Da, krivi smo što smo organizovali protest na kojem smo optužili Vladu i resorno ministarstvo građevine da su odgovori na smrt radnika. Da, ja Dobrica Veselinović kao organizator prihvatam punu odgovornost za ovaj čin, i spreman sam da nosim sve posledice za njega."

Podsetimo dvojica zaposlenih na izgradnji naselja Beograd na vodi na obali Save u centru glavnog grada Srbije, stradala su padom sa 17. sprata jedne od zgrada 14. septembra 2018. godine.

Beograd na vodi je inače zajedničko preduzeće kompanije Igl Hils (Eagle Hills) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (68 odsto) i Vlade Srbije (32 odsto).

Organizacija Ne davimo Beograd podseća takođe da je u toku 2018. godine na gradilištima širom Srbije 53 radnika je izgubilo život, dok je više stotina teže i lakše povređeno na radu.

Od januara 2013. do kraja 2017. godine, 187 osoba preminulo je zbog povreda na radu.

Dodaje se da će ova organizacija nastaviti da organizuje proteste i ukazuje “na brojna kršenja ljudskih i radnih prava” u Srbiji.

XS
SM
MD
LG