Dostupni linkovi

Vučić i Brnabić: Pogibije radnika tragedija ali se dešavaju


Gradilište naselja Beograd na vodi
Gradilište naselja Beograd na vodi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je pogibija dva radnika na gradilištu Beograda na vodi "velika tragedija za njihove porodice" i dodao da su "to stvari koje se dešavaju".

"Najdublje saučešće porodicama nastradalih na gradilištu, obema porodicama sam uputio izraze saučešća i ne znam šta imate da dodate tome. To je život, to su stvari koje se dešavaju i nadam se da, ako postoji odgovornost, da ja ne spadam u one koje će da progone, već da će nadležni organi to da ispitaju, ali to je velika tragedija za njihove porodice i to je sve", rekao je Vučić.

Premijerka Ana Brnabić jeranije danas reagujući na nesreću koja se dogodila na gradilištu Beograda na vodi, rekla da je to "velika tragedija", ali da su to "stvari koje se, na žalost, dešavaju u toj profesiji".

Kompanija Belgrade Waterfront (Beograd na vodi) izrazila je veliko žaljenje zbog tragičnog događaja koji dogodio u petak ujutro na gradilištu te firme u centru Beograda, kada su dvojica radnika stradali nakon što su pali sa objekta u izgradnji.

"Kompanija će pružiti pomoć u istrazi svih okolnosti nesreće koja se dogodila na gradilištu, a koju sprovode nadležni organi", stoji u saopštenju koje je upućeno Radiju Slobodna Evropa (RSE), uz izraze saučešća porodicama stradalih radnika.

Precizira se još da Belgrade Waterfront, uključujući i gradilište na kome je glavni izvođač radova kompanija Strabag, "primenjuje najviše standarde bezbednosti i zaštite na radu i plan preventivnih mera".

"Kompanija u realizaciji projekta angažuje isključivo renomirane izvođače sa visokim standardima u primeni propisa iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, a sve zgrade prolaze kroz redovne provere koje se primenjuju pri izvođenju građevinskih radova, u skladu sa zakonom", stoji u saopštenju.

Prethodno je iz beogradske Hitne pomoći potvrđeno RSE da su dvojica radnika poginula gradilištu Beograda na vodi.

"Ono što su naše dve ekipe koje su izašle na lice mesta zatekle su dve muške osobe koje su preminule na licu mesta. U pitanju su osobe starosti oko 30 godina i 40 godina", izjavio je za RSE portparol Hitne pomoći Mirko Lutovac.

Prema njegovim rečima, poziv sa gradilišta je Hitna pomoć primila u petak ujutro u 9.42 časova.

"Kako nam je pozivalac rekao navodno su dva radnika na gradilištu 'Beograda na vodi' pala sa visine. Mi smo odmah uputili dve lekarske ekipe radi intervencije. Nažalost, naše ekipe su mogle samo da konstatuju smrt", navodi Lutovac.

Takođe dodaje da je ekipi hitne pomoći na licu mesta rečeno da su radnici pali sa 17. sprata, ali u Hitnoj pomoći tu informaciju nisu mogli i zvanično da potvrde.

Takođe, Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo je u petak što je obezbeđenje gradilišta Beograda na vodi novinarskim ekipama zabranilo da snime mesto pogibije dva radnika na tom gradilištu i zatražilo od odgovornih da obezbede nesmetan rad i izveštavanje novinarima.

"UNS ističe da je pogibija dva radnika na gradilištu 'Beograda na vodi' događaj od javnog interesa i da Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje da niko, pa ni privatno obezbeđenje, ne sme da ograničava rad novinara i slobodu javnog informisanja", navelo je to novinarsko udruženje.

UNS je dodao da su pojedini mediji preneli da novinarskim ekipama obezbeđenje gradilišta nije dozvolilo da snime mesto događaja sa obrazloženjem da je u pitanju "privatni posed".

Beograd na vodi je zajedničko preduzeće kompanije Igl Hils (Eagle Hills) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (68 odsto) i Vlade Srbije (32 odsto).

XS
SM
MD
LG