Dostupni linkovi

Kurti: Posle potvrđivanja rezultata izbora, sa DSK postići sporazum o vladi


Aljbin Kurti
Aljbin Kurti

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da je sa predsednikom Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isom Mustafa dogovoreno da se odmah pri potvrđivanju izbornih rezultata ove dve partije sastanu kako bi se sporazum o zajedničkoj vladi postigao ubrzo nakon toga.

"Nadamo se i verujemo da će to biti sledeće nedelje", kazao je Kurti nakon sastanka sa Mustafom u petak, dodajući da je dogovoreno da se dva lidera sastanu sat vremena nakon potvrđivanja izbornih rezultata.

Ove dve partije u pregovorima su o formiranju zajedničke vlade. Kako je Kurti dodao, njihove radne grupe su do sada na 28 stranica harmonizovale program vladavine.

"Time smo dokazali jednu novu kulturu formiranja vlade, odnosno jednu novu kulturu vladavine koju ćemo imati kada se bude izglasala u Skupštini Kosova. Drugim rečima, dogovorili smo se o jednom novom tempu – prećićemo sa adađo i adante na alegro", kazao je Kurti.

Mustafa je, s druge strane, kazao da je na sastanku bilo reči o procesu harmonizacije vladinog programa između pokreta Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova, dodajući da je po tom pitanju postignuto dosta uspeha po pitanju razvojno-ekonomskih politika, oblasti obrazovanja, zdravstva, zakonske države, socijalnih politika, organograma buduće vlade po pitanju broja ministarstava (12).

Dodao je da će se ekipe odmah po potvrđivanju rezultata razgovarati o mogućnosti zajedničke vladajuće koalicije. On je dodao da na današnjem sastanku nije bilo reči o konkretnim pozicijama, kao što je pozicija predsednika Kosova a nakon isticanja mandata aktuelnom predsedniku 2021.

"Razgovarali smo samo o tome da ćemo se preko sporazuma dogovoriti o svim pozicijama u četvorogodišnjem mandatu ukoliko uspemo da postignemo dogovor", kazao je Mustafa.

Dodao je da će nakon potvrđivanja rezultata sigurno biti i razgovora sa Srpskom listom, od čega će zavisiti i konačno rešenje.

Inače, prebrojavanje glasova sa prevremenih, parlamentarnih izbora na Kosovu privodi se kraju.

Predsednica CIK-a Valjdete Daka nije mogla da kaže kada će konkretno rezultati biti potvrđeni, ali ističe da se to može desiti sledeće nedelje.

XS
SM
MD
LG