Dostupni linkovi

Tramp želi da narko-kartele proglasi terorističkim organizacijama


Hapšenje pripadnika narko-kartela
Hapšenje pripadnika narko-kartela

Predsednik SAD Donald Tramp izneo je svoju nameru da meksičke narko-kartele, optužene za nedavni masakr nad pripadnicima zajednice američkih mormona, označi kao "terorističke organizacije", prenosi AFP.

Tramp je to izjavio u telefonskom intervjuu konzervativnom novinaru Bilu O'Rajliju.

"Označiću ih, apsolutno. Radim na tome već 90 dana. Takvo označavanje nije lako, postoji čitav proces i mi smo u sred tog procesa", rekao je Tramp O'Rajliju.

Meksičko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je kontaktiralo američke vlasti "da bi razjasnilo sadržaj i domet" poruke američkog predsednika.

Navedeno je da Meksiko želi "sastanak na visokom nivou što je pre moguće" kako bi se razmenili stavovi.

Šef meksičke diplomatije Marselo Ebrard je bio dosta oštriji.

"Meksiko nikada neće prihvatiti akcije koje krše njegov suverenitet. Reagovaćemo čvrsto. Ja sam već preneo tu poziciju Americi, kao i našu odlučnost da se suočimo s prekograničnim organizovanim kriminalom", naveo je Ebrard na Tviteru.

Početkom novembra su tri žene i šestoro dece iz zajednice američkih mormona naseljenih na severu Meksika ubijeni u zasedi kartela, veoma uticajnih u pograničnom području.

Vašington je potom pozvao Meksiko da "objavi rat" kartelima a Tramp je rekao da su SAD spremne da pruže pomoć svom susedu.

Meksičke vlasti su često na meti optužbi da zatvaraju oči pred nasiljem kartela.

XS
SM
MD
LG