Dostupni linkovi

Najmanje devet američkih mormona ubijeno u Meksiku


Meksička policija, fotoarhiv

Najmanje tri žene i šestoro dece, pripadnici zajednice američkih mormona koji su živeli na severu Meksika, ubijeni su u zasedi, rekao je rođak žrtava, prenosi AFP.

Izrešetana tela majke i njeno četvoro dece pronađena su u svom spaljenom kamionetu, kojim su se vozili ka američkoj granici, naveo je Džulijan Lebaron, jedan od lidera pomenute zajednice, aktivista protiv kriminala i rođak nastradale žene.

"Postavili su im zasedu, pucali su na kamionet i spalili su je s četvoro dece. To je masakr", rekao je Lebaron za lokalni radio.

Druga dva vozila koja su bila u društvu prvog pronađena su nekoliko sati kasnije, s beživotnim telima još dve žene i dvoje dece.

Petoro ili šestoro druge dece, od kojih je jedno ranjeno iz vatrenog oružja, uspelo je da pobegne i vrati se kući, naveo je Lebaron i dodao da je jedna devojčica pobegla u šumu da bi se sakrila i još uvek nije pronađena. On nije hteo da govori o napadačima i njihovim motivima.

BBC navodi da su navodni počinioci pripadnici narko kartela, a da lokalni mediji pišu kako je moguće da su napadači pogrešili identitet ove porodice.

Tužilac meksičke država Čihuahua Sezar Augusto Peniče rekao je da je broj žrtava i dalje "nejasan".

Naime, rođaci su kazali da je ubijeno devet članova porodice, dok je policija, do sada, potvrdila da je ubijeno pet osoba.

Do napada je došlo u pograničnom području između država Čihuahua i Sonora, nedaleko od meksičko-američke granice, u zoni punoj trgovaca drogom i kriminalaca svih vrsta. Lebaronov brat Bendžamin, osnivač organizacije za odbranu od kriminala u Čihuahui, ubijen je 2009. godine.

Ubijene žene i deca su pripadali zajednici potomaka mormona koji su u 19. veku pobegli iz SAD da bi izbegli zakone protiv poligamije, koja se u njihovoj veri praktikuje. Brojni meksički mormoni imaju i američko državljanstvo.

XS
SM
MD
LG