Dostupni linkovi

Nemačka poziva Kinu da omogući UN-u pristup spornim kampovima


Jedan od pritvorskih centara u Sinđijangu, odnosno - prema rečima kineskih vlasti - centar za preškolovavanje i obuku"
Jedan od pritvorskih centara u Sinđijangu, odnosno - prema rečima kineskih vlasti - centar za preškolovavanje i obuku"

Nemačka je saopštila da Kina treba da omogući zvaničnicima UN-a neometan pristup kampovima u oblasti Sinđijang na zapadu zemlje, pošto procureli dokumenti kineske vlade ukazuju da se oni koriste za prisilno prevaspitavanje etničkih manjina, prenosi AP.

Portparolka nemačkog ministarstva spoljnih poslova Marija Adebar izjavila je da Berlin "s velikom zabrinutošću prati" medijske izveštaje o kampovima na krajnjem zapadu Kine, u kojima je zatvoreno oko milion ljudi.

Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert rekao je da se Nemačka ranije pridružila drugim zemljama u pozivu da se stručnjacima UN-a omogući da posete kampove i sačine nezavisnu procenu stanja u njima.

Kineska ambasada u Velikoj Britaniji saopštila je da dokumenti koji su dostavljeni Međunarodnom konzorcijumu istraživačkih novinara predstavljaju "izmišljotine i lažne vesti".

Iz poverljivih dokumenata vlade Kine, koji su u nedelju dospeli u javnost, vidi se da Peking u kampovima na zapadu zemlje drži više od milion Ujgura i drugih etničkih manjina, većinom muslimanskih, koji su prisiljeni da se odreknu svog jezika i vere i izloženi političkoj indoktrinaciji, kroz učenje "pravilnog ponašanja".

U dokumentima se, između ostalog, navodi da zatvorenici dobijaju ocene u svim poljima, od toga kako govore mandarinski jezik do toga da li se pridržavaju strogog seta pravila koja definišu sve, do kupanja i odlaska u toalet, i da se na osnovu tih ocena utvrđuje da li oni treba da budu oslobođeni ili kažnjeni.

XS
SM
MD
LG