Dostupni linkovi

Transparency International BiH zatražio od Predsjedništva 'Program reformi BiH'


Članovi Predsjedništva BiH: Šefik Džaferović (lijevo), Željko Komšić (centar) i Milorad Dodik (desno), Sarajevo
Članovi Predsjedništva BiH: Šefik Džaferović (lijevo), Željko Komšić (centar) i Milorad Dodik (desno), Sarajevo

Organizacija Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) je zvanično od Predsjedništva BiH zatražilo da joj dostavi primjerak dokumenta "Program reformi".

"Pozivajući se na članove 4. i 11. Zakona o slobodi pristupa informacijama BiH, zamolili bismo vas da nam dostavite primjerak 'Program reformi BiH', usvojen na 44. vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH", piše u dopisu TI BiH Predsjedništvu BiH.

"Program reformi" čuva se u tajnosti i, kako se tvrdi, njegov sadržaj poznat je jedino članovima Predsjedništva BiH.

S jedne strane, tvrdi se da je taj dokument preimenovani "Godišnji nacionalni program" (ANP), koji znači početak realizacije "Akcionog plana za članstvo u NATO", a s druge strane, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) tvrde da se ne radi o dokumentu kojim će se aktivirati MAP.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 19. novembra donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije (SNSD) za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, kao i odluku da se u sjedište NATO-a u Briselu dostavi "Program reformi BiH", dan nakon što Predstavnički dom BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

XS
SM
MD
LG