Dostupni linkovi

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH podržala Tegeltiju


Mandatar za sastav Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija
Mandatar za sastav Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine podržala je Zorana Tegeltiju za mandatara Vijeća ministara BiH. Sa osam glasova za, šest glasova protiv, Tegeltija je novi mandatar.

Članovi Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine ranije su na sjednici postavili preko 30 pitanja Zoranu Tegeltiji.

Na sjednici se razmatra podobnost i davanje preporuke za potvrđivanje imenovanja Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Na pitanje o dokumentu Program reformi koji je nedavno usvojilo Predsjedništvo BiH, Tegeltija je rekao da dokument još nije vidio i da će provoditi ono što se dogovore sve strane.

"Nije mi jasno da niste upoznati sa dokumentom 'Program reformi', a preuzimate ovu dužnost. Šta ako se u dokumentu navodi da BiH nastavlja s NATO putem", pitao je član Komisije Peđa Kojović iz Naše stranke.

Među pitanjima našlo se i pitanje o migrantskoj krizi.

"Nisam stručnjak za migrantsku krizu. U ovom trenutku ne vidim rješenje, ali ja ne pripadam sigurnosnim strukturama, tek trebam dobiti informacije. Ali mislim da teret treba skinuti sa Unsko-sanskog kantona ", kazao je Tegeltija.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara razmatra informacije koje su, u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara, dužni da dostave kandidati imenovani na dužnost predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara.

Ova komisija, po potrebi, postavlja pitanja imenovanim kandidatima u vezi s dostavljenim informacijama i u pogledu njihove podobnosti za obavljanje dužnosti na koje su imenovani.

Na osnovu dostavljenih informacija i kada je potrebno, nakon obavljenih razgovora s kandidatima, Komisija odlučuje o tome da li preporučuje Zastupničkom domu potvrdu izbora kandidata.

Preporuka Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara nije obavezujuća za Dom.

Predsjedništvo BiH na vanrednoj sjednici održanoj 19. novembra imenovalo je Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Prethodno je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić najavio da će u prvoj sedmici decembra biti održana sjednica na kojoj će biti potvrđen mandatar za sastav Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, te imenovane sve parlamentarne komisije.

XS
SM
MD
LG