Dostupni linkovi

Conway: Kina i SAD sve bliže trgovinskom sporazumu


Savjetnica Bijele kuće Kellyanne Conway
Savjetnica Bijele kuće Kellyanne Conway

Sjedinjene Države i Kina sve su bliže zaključivanju prve faze trgovinskog sporazma, saopštila je savjetnica Bijele kuće Kellyanne Conway u utorak, no tri najveće

"Sve smo bliže i prva faza dogovora je značajna", rekla je Conway u intervju za američku Fox News televiziju. "No predsjednik želi ovo uraditi u fazama, u pojedinačnim dijelovima, jer je ovo ogroman, historijski sporazum."

U oktobru je američki predsjednik Donald Trump rekao kako očekuje da će uskoro ući u drugu fazu pregovora, odnosno nakon što 'prva faza' bude završena. Druga faza će se fokusirati na ključne američke pritužbe da Kina krade američko intelektualno vlasništvo, prisiljavajući američke kompanije da svoju tehonologiju prebace kineskim rivalima, rekao je tada Trump.

"Nastavljamo pregovore", rekla je Conway. "Ali ti prisiljeni tehnološki transferi, krađa intelektualnog vlasništva, trgovinska neravnoteža od 500 milijardi godišnje sa drugom najvećom svjetskom ekonomijom, Kinom, to nema smisla ljudima", rekla je Conway.

"Ali predsjednik želi dogovor i predsjednik Trump uvijek čeka na najbolji dogovor", dodala je Conway.

Zvaničnici u Pekingu s druge strane, kažu kako ne predviđaju pregovore o drugoj fazi prije američkih predsjedničkih izbora koji će biti održani u novembru 2020. godine, djelomično jer žele sačekati rezultate izbora.

XS
SM
MD
LG