Dostupni linkovi

Zakazana sjednica Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara


Parlament BiH
Parlament BiH

Predsjedavajući Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Staša Košarac zakazao je za utorak sjednicu Komisije.

Na dnevnom redu je predviđeno razmatranje podobnosti i davanje preporuke za potvrđivanje imenovanja Zorana Tegeltije za obavljanje dužnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Parlamenta.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara razmatra informacije koje su, u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara, dužni da dostave kandidati imenovani na dužnost predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara.

Ova komisija, po potrebi, postavlja pitanja imenovanim kandidatima u vezi s dostavljenim informacijama i u pogledu njihove podobnosti za obavljanje dužnosti na koje su imenovani.

Na osnovu dostavljenih informacija i, kada je potrebno, nakon obavljenih razgovora s kandidatima, Komisija odlučuje o tome da li preporučuje Zastupničkom domu potvrdu izbora kandidata.

Preporuka Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara nije obavezujuća za Dom.

Predsjedništvo BiH na vanrednoj sjednici održanoj 19. novembra imenovalo je Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Prethodno je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić najavio da će u prvoj sedmici decembra biti održana sjednica na kojoj će biti potvrđen mandatar za sastav Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, te imenovane sve parlamentarne komisije.

XS
SM
MD
LG