Dostupni linkovi

Završen prvi deo isporuke ruskog sistema S-400 Turskoj


Isporuka ruskog raketnog sistema S-400 Turskoj
Isporuka ruskog raketnog sistema S-400 Turskoj

Prvi deo isporuke ruskih raketnih sistema protivvazdušne odbrane "S-400" Turskoj je završen, a u toku su planovi da drugi deo stigne u Ankaru, saopštili su zvaničnici turske vojske.

Turska je ranije ovog meseca počela da dobija delove ruskih sistema, što je pogoršalo odnose Ankare sa Vašingtonom.

SAD su suspendovale Tursku iz programa borbenih aviona "F-35" i upozorile je na moguće uvođenje sankcija, ali je zvanična Ankara do sada odbacivala upozorenja iz Vašingtona.

Govoreći o uklanjanju Turske iz programa "F-35", zvaničnici su naglasili da je Ankara samo suspendovana i da nije završena procedura njenog uklanjanja iz programa.

Oni su rekli da još nije jasno da li će Turskoj biti refundiran novac koji su turske vlasti uložile u program "F-35".

Neimenovani zvaničnici tvrde da je Turska i dalje aktivna u pregovorima sa američkim zvaničnicima u vezi sa kupovinom američkih raketnih sistema „patriot“, koje je Vašington ponudio kao alternativu za "S-400".

Ruska državna korporacija "Rostek" je nakon odluke SAD saopštila da je spremna da Turskoj isporuči avione "Su-35", ukoliko ih Ankara zatraži.

Međutim, turski zvaničnici kažu da Ankara za sada ne pregovara sa Moskvom u vezi sa kupovinom aviona koji bi predstavljali alternativu za "F-35".

XS
SM
MD
LG