Dostupni linkovi

Turska nastavlja saradnju sa Rusijom u kupovini S-400


Raketni sistem S-400

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) saopštio je u utorak, nakon razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, da Turska želi nastaviti saradnju sa Rusijom u oblasti odbrambene industrije, uključujući ratne avione.

Erdoan je govorio nakon što su dva lidera posjetila demonstrativne letove borbenih aviona Suhhoi Su-57 izvan Moskve.

U još jednom koraku koji bi mogao dodatno zategnuti veze sa NATO saveznikom, Sjedinjenim Državama, Turska je u utorak isporučila drugu seriju ruske opreme za protuzračnu odbranu S-400.

"Poduzimamo pozitivne korake u sektoru odbrambene industrije počevši s isporukom sistema S-400", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare koju je održao sa Putinom.

"S tim u vezi, na našim današnjim sastancima imali smo priliku razgovarati o tome koje korake možemo poduzeti u raznim oblastima u okviru vojne industrije i šta bismo mogli učiniti", dodao je.

Prva isporuka ruskog odbrambenog raketnog sistema S-400 stigla je početkom jula u Ankaru. Uprkos upozorenjima iz Sjedinjenih Država da će se suočiti sa ekonomskim sankcijama, Turska je ipak kupila raketni sistem od Rusije, insistirajući da kao suverena zemlja ima pravo da odlučuje o kupovini vojne opreme.

Sjedinjene Države su također započele uklanjanje Turske iz programa nove generacije F-35 borbenih aviona iz Sjedinjenih Država, koje su iz Ankare također planirali kupiti.

Kao odgovor, Erdoan je rekao da će se Turska okrenuti nekome drugome kako bi kupila borbene avione.

Putin je rekao da su on i Erdogan razgovarali o saradnji na ruskom avionu Su-35 i mogućem zajedničkom radu na novom Su-57 avionu kao i da postoji veliki interes od strane Turske ne samo sa stanovišta kupovine već i zajedničke proizvodnje.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG